BMW XM - Trochu škaredé, trochu originálne

Niektoré veci nevychádzajú podľa plánu. Svoje vie o tom vedia aj výrobcovia áut. Nie vždy sa podarí zmenou imidžu vytvoriť trhák predaja. To je aj prípad modelu BMW XM.

Je zrejme čoraz ťažšie urobiť pekné sériové auto, aj keď sa môže grafik veľmi snažiť. Z pera jedného z popredných grafikov schádza model, ktorý inovoval zrejme viac ako bolo potrebné. Ruskí grafici tvoriaci pod značkou kolesa.ru sa pokúsili nakresliť skicu očakávaného vzhľadu, pričom sa snažili o vytvorenie čo možno najpríťažlivejších tvarov. Ani v špionážnej podobe sa to veľmi nepodarilo. Posúď sám.

Ani sériová podoba výzorom nepresvedčila. Posledný koncept BMW si „zlízol“ ostrú vlnu kritiky za obrie ľadvinky a nepekné tvarové línie, ktoré sú vraj príliš. Aj keď značka BMW už dlhšie razí cestu kontroverznej tvarovej predstave a zmene rokmi overených hlavných čŕt, na nových modeloch cítiť až extrémnu chuť prekvapiť.

Koncept XM, pojal svoju „slobodnú cestu“ výzoru celkom expresívne. Ide o historicky iba druhý samostatný model športovej divízie M. V minulosti tento rad patril k najlepším superšportovým kupé a svoju pozíciu potvrdzuje aj na poli luxusných SUV.

Ako sme u výrobcu a fanúšikov značky BMW zvyknutí, vznikajú také modely, za ktoré sú zákazníci ochotní zaplatiť. A nie málo. V časoch sci-fi trendu, by toto vozidlo mohlo osloviť, dnes sa však môže hodiť výnimočne pre filmové účely. Kariéru na netradičnom vzhľade, zdá sa, nepostaví.

Predná časť dostala nízko položené, nenápadné malé svetlá. Tie schádzajú k nečakane obrovskej maske chladiča, ktorá potvrdzuje nové smerovanie značky. Tento detail sa môže páčiť. Čo však rozhodne zaskočí je podsadená zadná časť vozidla, ktorá môže budiť dojem, že do nej niekto „zaparkoval“ a zostal v šoku, čo v kombinácii s ľahkými drogami spôsobilo videnie zvláštnych útvarov dizajnu, na aké nie sme úplne zvyknutí a nedovolil by si ich konzervatívnejší dizajnér.

Niekedy sa v prípade odvážnych konceptov dočkáme toho, že sa finálna sériová podoba uskromní a nedôjde k razantným zmenám. To však naozaj nie je tento prípad. Automobilka z Bavorska musela dlho hľadať odvahu na toto prevedenie. Do dnešného dňa však nepriznala, že sa s dizajnom prerátala. kľúčových dizajnových špecifík konceptu. Ako sa ti páči predbežný návrh grafikov z Kolesa.ru v porovnaní s finálnou sériovou podobou? Má BMW presedlať z razantných zmien vzhľadu na viac konzervatívnejšie návrhy?

Zdroj foto: kolesa.ruZdroj foto: bmw.comZdroj foto: bmw.comZdroj foto: bmw.com, kolesa.ru

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / BMW XM - Trochu škaredé, trochu originálne