Aký je reálny dojazd elektromobilov na diaľnici? Slabota!

Elektromobily sa postupne stávajú bežnejšími, ako pred pár rokmi. Iste, majú aj výhody, no nevýhod pri praktickom používaní je celá hromada. Jedným z najpálčivejších problémov je dojazd. Ten pri náročnej jazde šialene rýchlo klesá, čo je očividné napríklad aj pri jazde na diaľnici. Práve taký test tu teraz máme a jedným dychom musíme dodať, že dojazdy moderných elektromobilov na diaľnici sú veľkou biedou.

Po diaľnici na výlet len za mesto

Elektromobily majú pri používaní množstvo obmedzení, ktoré napokon mnohých potencionálnych majiteľov dokonca aj odradia od kúpy. Niet divu, život s elektromobilom prináša mnoho starostí. Na ne pravidelne upozorňuje aj portál autobild.de, ktorý prišiel s testom elektromobilov na diaľnici.

V niektorých situáciách je elektromobil fajn. Ak bývate vo veľkom meste s dobrou infraštruktúrou a dostatkom dobíjacích staníc, elektromobil môže byť fajn. U nás to však s prižmúreným okom spĺňa ako-tak Bratislava, ani tu to však ešte zďaleka nie je ideálne. Navyše ak máte prácu, kde si auto môžete dobiť, je to úplne ideálne a na presun po meste, prípadne krátky výlet pár desiatok kilometrov od neho elektromobil s prehľadom zvládne. Rozhodne sa to však netýka jazdy po diaľnici, ktorá je jednoznačne výraznejším žrútom energie.

Nemecký portál sa pozrel na dojazd elektromobilov ustálenou rýchlosťou 130 km/h. Treba podotknúť, že reálna jazda na diaľnici by dojazd ešte o čosi skrátila, nakoľko človek potrebuje častejšie pridávať, brzdiť, niekedy človek ide aj rýchlejšie. Tieto čísla sú tak naozaj skôr optimistickými. A napriek tomu veľmi sklamali, ak berieme do úvahy, že by ste šli s autom kamsi na výlet či víkendový pobyt, dojazd nie je nič moc. Hlavne ak zohľadníte, že s autom sa musíte aj vrátiť, plus v danom mieste ešte tiež možno niekam budete musieť vybehnúť. V tom prípade ste limitovaný rádiusom tak 100 - 150 km od vášho bydliska. A to je veľmi málo. Pozrime sa na konkrétne výsledky.

Zdroj foto: autobild.de

  1. Mercedes-Benz EQS 580 4 Matic 440 km
  2. BMW iX xDrive 50 434 km
  3. Ford Mustang Mach-E GT 367 km
  4. Audi e-tron GT RS 367 km
  5. Porsche Taycan 4S 352 km
  6. Volswagen ID.4 GTX 332 km
  7. Škoda Enyaq iV80 316 km
  8. Kia EV6 305 km
  9. Hyndai Ioniq 5 290 km
  10. Kia e-Soul 280 km
  11. Mercedes-Benz EQV 300 273 km
  12. Opel Zafira e-Life M 250 km

 

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Aký je reálny dojazd elektromobilov na diaľnici? Slabota!