Alpine A110 bude robiť spoločnosť policajtom

Automobilka Alpine dodala niekoľko kusov modelu A110 polícii. Nie u nás, to je asi jasné podľa sfarbenia. Naše zložky predsa majú biele autá so zeleným pásom v úrovni kľučiek. Už podľa štýlového modrého metalického laku je jasné, že toto auto bude v inej krajine.

Ani vo Francúzsku ich však nebude veľa, tamojší policajný zbor nafasoval dva kusy Alpine A110. Budú fungovať v zložkách National Gendarmerie, čomu zodpovedajú aj nálepky na bokoch a prednej časti. Tieto zložky sú zodpovedné za bezpečnosť v malých mestách a oblastiach s nie viac ako 20-tisíc obyvateľmi. Ale tiež majú na starosti jednotlivé sekcie Paríža.

Foto: Alpine

Modrá farba, ktorá je pre tento zbor charakteristická je vhodná aj na modely francúzkej športovej značky automobilov. Doplnené sú len biele pásy, výrazný nápis Gendarmerie. A tiež ešte pribudlo pár nápisov ako ekvivalent nášho „Pomáhať a chrániť“. V prednej a zadnej časti sú naviac reflexné časti, ktoré dokážu zvýrazniť v noci auto aj keď práve nesvieti.


Foto: Alpine

Na streche je naviac veľmi decentný majáčik a k nemu prislúchajúca siréna. Na rozdiel od základnej výbavy majú tieto dva kusy športového policajného auta osemnásťpalcové disky, čiže o palec väčšie. Polícia tvrdí, že tieto vozidlá bude používať v prípade potreby dobehnúť zločincov, najmä pri trestnej činnosti zahŕňajúcej narkotiká. V zákrutách je to jasné, ale je otázka, či bude drogovým barónom stíhať motor.

Ten má štandardné prevedenie. To znamená, že v strede je umiestnený radový štvorvalec s objemom 1,8 litra a prepĺňaním. Ten produkuje 185 kW (252 k) a 320 Nm. Cez šesťstupňovú automatickú prevodovku s dvomi spojkami poháňa zadné kolesá.


Foto: Alpine

V každom prípade je to zaujímavý prírastok do policajného vozového parku Francúzska. A je logické, že tam je. Keby neboli štátne zložky viazané národnými zvyklosťami a podporou domácich výrobcov, tak mohli mať za podobné peniaze napríklad aj Toyotu Supra s vyšším výkonom a šesťvalcovým motorom. Ale otázkou stále ostáva prečo nesiahli po výkonnejšej verzii A110S, ktorá má 221 kW (300 k) a dobehnúť aj výkonnejšie a ťažšie autá by tejto verzii vôbec nerobilo problém.

U nás sú policajnými autami väčšinou vozidlá s viac dverami, veď aj diaľničné prenasledovacie a chytacie vozidlá sú čo najenápadnejšie kombíky a bežné modely.


Foto: Alpine

Zdroj: Autobazar.sk
Zdroj foto: Alpine

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Alpine A110 bude robiť spoločnosť policajtom