Čínsky ťahač, sen kamionistov?

Čína a automobily, to bola kedysi kombinácia, ktorá absolútne nejde k sebe. Boli to väčšinou autá, ktoré vznikli ako lacné a nekvalitné kópie slávnejších značiek. Postupom času sa však aj autmobilový priemysel v Číne vyvíjal správnym smerom a spravil veľký krok vpred. Potom prišli elektromobily a tie tiež pri Číne nepôsobia úplne dôveryhodne. Nuž a ťahač z Číny s elektrickým a vodíkovým pohonom? Totálny úlet. A raz o ňom budú možno vodiči kamiónov snívať.

Dom na kolesách

Práca vodiča kamiónu je neľahká. Hodiny, dni či týždne byť v kabíne kamiónu ďaleko od rodiny nie je pre mnohých jednoduché. Navyše v obmedzených hygienických podmenkach, počas šoférovania s maximálnou možnou mierou sústredenia sa. Aj preto je odpočinok pre vodiča mimoriadne dôležitý, nakoľko nemá v rukách len náklad, svoj život, ale aj životy ostatných. Čínska automobilka Geely, ktorá je relatívne známa aj v Európe sa rozhodla ísť do vývoja elektrického ťahača, o ktorom informoval portál insideevs.com.

Zdroj foto: insideevs.com

Geely Homtruck nebude však na 100% elektrický. To je pochopiteľné, ťahače nemajú práve najnižšiu spotrebu a musia byť čo možno najviac v pohybe. Nemajú priestor nabíjať každých pár stoviek kilometrov a stáť hodiny pri nabíjaní. V Geely si to uvedomujú a tak ich novinka bude navrhnutá tak, aby tu boli aj palivové články na vodík, rovnako tu bude aj spaľovací motor, ktorý bude mať na starosti výrobu energie pre elektromotor. Ten budú zásobovať špeciálne vysokokapacitné batérie, ktoré bude možné nabíjať rýchlejšie a mali by mať predĺženú životnosť v porovnaní s bežnými batériami. Aby sa dosiahol čo možno najväčší dojazd, Geely myslelo aj na aerodynamiku. Nový ťahač Homtruck zaujme na prvý pohľad svojim futuristickým dizajnom, jeho aerodynamický odpor je na úrovni veľkého SUV, čo je výborné.

Zdroj foto: insideevs.com

Nuž a ako názov napovedá, v Homtrucku by sa mal vodič cítiť naozaj ako doma. A všetko tomu nasvedčuje. Vodič tu nájde integrovanú varnú dosku, rúru, drez, chladničku a odkladacie priestory. Samozrejmosťou je posteľ, no v kabíne sa našlo miesto dokonca aj na sprchu! Bude tu zariadená kúpeľnička. Presne tak, sprcha v ťahači, v podstate poskytne komfort na úrovni obytného prívesu. Samozrejmosťou bude digitálny prístrojový štít a ostatné najmodernejšie technológie, skrátka Geely Homtruck bude snom každého kamionistu. Ak pôjde všetko podľa plánu, do výroby sa dostane v roku 2023, nechajme sa prekvapiť.

Zdroj foto: insideevs.com

Zdroj foto: insideevs.com

Zdroj foto: insideevs.com

Zdroj: insideevs.com

Zdroj foto: insideevs.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Čínsky ťahač, sen kamionistov?