Elektromobil po Ukrajinsky, nech sa páči!

Ukrajina a moderné elektrické autá, to je niečo, čo príliš dokopy nejde. Nuž, snaha o inváziu elektromobilov je globálna, neubránia sa jej ani krajiny, o ktorých by ste to nepovedali. V Ukrajine sa však rozhodli ísť svojou cestou a vyvinúť vlastný elektromobil. A veru budete pozerať.

Elektrická dodávka po ukrajinsky?

Toto elektrické auto šokuje hneď na prvý pohľad, je to totiž nákladiak. Presne tak, ide o úžitkové vozidlo, čo je sféra, do ktorej sa úplne každý len tak nepustí. Automobilka Coolon Motors má však naozaj odvážne ambície a o svojom novom projekte informovala na webe coolonmotors.com.

Zdroj foto: coolonmotors.com

Táto elektrická dodávka nie je rýchlokvasná záležitosť. Ukrajinci pracovali na vývoji už od roku 2014, majú toho za sebou toho naozaj dosť. A navyše spoločnosť chce na vývoji dodávky ešte pracovať ďalej. Už teraz je ale základ viac než dobrý. Vybrať si môžete, či bude elektromotor len s pohonom prednej nápravy a výkon bude 163 koní, alebo bude druhá jednotka aj na zadnej náprave a celkový výkon sústavy bude 326 koní. Presne tak, dodávku od firmy Coolon Motors môžete mať ako predokolku, alebo aj ako štvorkolku. V prvom prípade bude maximálka na úrovni 90 km/h, v druhom až na 120 km/h. To je na elektrickú dodávku viac než fajn. Nuž a na výber sú aj dve kapacity batérie, v prípade tej základnej ide o 150 km, náročnejší zákazníci môžu zvoliť aj 300 km. To sú papierové hodnoty, realita bude opäť pravdepodobne smutnejšia. Takže to bude pravdepodobne dodávka skôr na použitie v meste a v blízkom okolí.

Zdroj foto: coolonmotors.com

Svoju dodávku chce automobilka ešte ďalej vylepšovať, aj keď už má prvé predobjednávky a má v pláne najskôr dodať prvých 2 000 kusov. No a od roku 2024 chce vyrábať až 20 000 kusov ročne. A to rozhodne nie je málo. Najlepšia je na všetkom ale cena. Základná verzia má štartovať niekde na úrovni okolo 13 800 €. To je na dodávku skutočne až neuveriteľne nízka hodnota. Nuž a najvyššia verzia s predĺženou výdržou by mala byť k dispozícií za cenu okolo 25 500 €. Na účely, na ktoré bude toto auto slúžiť ide o skvelé ceny, uvidíme, či sa novinka pozrie aj za hranice rodnej Ukrajiny.

Zdroj: coolonmotors.com

Zdroj foto: coolonmotors.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Elektromobil po Ukrajinsky, nech sa páči!