Pozrite si nové prezidentské auto

Každá hlava štátu sa musí nejako presúvať. A optimálne je mať niečo z domácej produkcie, ak niečo také existuje. Preto vznikli značky ako Aurus v Rusku a Hongqi v Číne. Ale čo v Európe. V Nemecku je to jednoduché. Vo Francúzsku je to trochu zaujímavejšie. Všetky luxusné väčšie sedany totiž akosi zanikli. Ale aj tak bude novým prezidentským vozidlom niečo z domácej produkcie.

Nové prezidentské auto vo Francúzsku je jedno z najluxusnejších domácich áut. Konkrétne DS7 Crossback. Automobilka DS už dlhšie dodáva vozidlá do prezidentského paláca. Výhodou je, že francúzsky prezident nie je extrémne vysoký, čo znamená, že ani veľkosť DS7 neprekáža. Predsalen, neponúka toľko miesta ako veľké luxusné sedany.

Foto: DS Automobiles

Ale počkať, toto je špecialita, ktorá je predĺžená! Francúzsky výrobca predĺžil rázvor verzie DS7 Crossback Élyseé o 20 centimetrov a všetok priestor pribudol vzadu na nohy. Väčšie sú aj dvere. To znamená, že to nedopadlo tak ako predĺžená Škoda Octavia na prelome tisícročí.

Zadná časť je postavená tak, aby prezident môhol prezidentovať aj zo zadného sedadla a nie iba ležérne vystrčiť ruku cez čiastočne otvorené okno a mávať ľudu. Lavica je fuč, miesto nej sú zadné sedadlá úplne samostatné a rozdeľuje ich lakťová opierka. V tejto časti pribudli možnosti bezdrôtového nabíjania mobilu, USB porty, držiak dokumentov a tiež strop potiahnutý alcantarou.


Foto: DS Automobiles

Jedinou možnosťou akú pohonnú jednotku zvoliť bol plug-in hybridný systém e-Tense. Celkový výkon systému je 221 kW (300 k) a 1,6-litrový motor PureTech pracuje s dvomi elektromotormi. Jeden elektromotor pomáha vpredu, druhý je vzadu. To znamená, že toto je DS7 s pohonom všetkých kolies. Kolesá majú priemer 20 palcov a prispievajú k celkom temnej téme vozidla.


Foto: DS Automobiles

Zmenou nie je len predĺženie, ale pribudlo aj niekoľko špeciálnych prvkov výbavy. Za prednou maskou sú majáky s červenou a modrou farbou, komunikáciu prezidentovi zabezpečuje systém s anténami skrytými v žraločej plutve na streche a iné sú aj znaky na kapote. Omnoho väčšia zaujímavosť však je, že tento kus DS7 Crossback má pancierovanie niektorých častí. Automobilka však, úplne logicky, nezverejnila detaily tejto úpravy.


Foto: DS Automobiles

Prezident Francúzska teda bude mať nové auto, ktoré má dĺžku 4,79 metra a rázvor bude 2,94 metra. Automobilka taktiež nepovedala ako sa zvýšila hmotnosť tohto auta kvôli predĺženiu a pancierovaniu. Už základná verzia E-Tense má predsa hmotnosť tesne pod dve tony. Odhad hovorí, že toto auto má minimálne 2,7 tony prevádzkovú hmotnosť.


Foto: DS Automobiles

Zdroj: Autobazar.sk
Zdroj foto: DS Automobiles

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Pozrite si nové prezidentské auto