Nabíjanie elektromobilu je už možno drahšie, ako tankovanie!

Ódy na elektromobily v dnešnej dobe počúvame z každej strany. Aké sú skvelé, ekologické a že je v nich budúcnosť. Realita však nie je ani zďaleka taká ružová, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Ak by bola elektrina lacná, boli by elektromobily aj ekonomické, ak by elektrina pochádzala z alternatívnych zdrojov, elektromobily by boli aj ekologické. Lenže elektrina zdražuje a často krát sa vyrába hlavne spôsobom, ktorý planétu znečisťuje viac, ako spaľovacie autá. Realitou je, že elektromobil môže byť nielen drahší, ale aj ekologicky viac zaťažujúci ako bežné spaľovacie auto.

Ilúzia ekologickosti?

O výhodách elektromobilov nás presviedčavajú zo všetkých strán. Predajcovia, automobilky, politici. Snažia sa nás presvedčiť o tom, že elektromobily sú budúcnosť a ten, kto si kúpi spaľovacie auto je vrahom planéty. Občas sa nájde triezvejší názor, je však výnimkou. Portál autobild.de priniesol zaujímavé porovnanie a postreh, že nabitie elektromobilu môže byť aj drahšie, ako dotankovanie bežného spaľovacieho auta.

Zdroj foto: topgear.com

Na mušku si vzali VW ID.3, kompaktný elektromobil, pri ktorom je predpoklad že sa stane takým “elektrickým Golfom”. Rozhodli sa mu dopriať 14 kWh, ktoré by mu mali postačovať na 100 km. Pri použití striedavého prúdu príde takéto nabitie v závislosti od dodávateľa elektriny a nabíjacej stanice, no šlo o rozmedzie 4,77 - 6,68 €, čo je rozhodne veľmi fajn. Pri jednosmernom prúde sa jednalo o rozmedzie 4,77 - 10,77 €. Pri nabití doma to tak bude cenovo zaujímavé, no nabíjať budete dlhé hodiny, pri rýchlodobíjaní si zas pomerne priplatíte. Ak by sa 14 kWh prepočítalo na litre paliva, ide o 3,6 litra, portál autobild však počítal, že obdobné auto s naftovým motorom bude mať spotrebu 4 litre nafty na 100 km, čo malé kompaktné autá vedia zvládnuť. V Nemecku sa liter nafty pohybuje niekde okolo 1,5 €, takže by 100 km jazdy vyšlo na približne 6 €. A to je suma, ktorú pri elektromobile viete dosiahnuť len na pomalom domácom nabíjaní. Pokiaľ chcete použiť rýchlonabíjačku, tak budete pri elektromobile nabíjať drahšie už teraz. Niečo takéto je ešte vypuklejšie napríklad v našich podmienkach, kde je sieť rýchlonabíjačiek ešte totálne v plienkach a nabíjanie je drahé a nafta je naopak lacnejšia. Rozdiel v prospech klasického spaľovacieho auto je tak ešte omnoho zrejmejší.

Zdroj foto: topgear.com

Zdroj foto: topgear.com

Zdroj: autobil.de

Zdroj foto: topgear.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Nabíjanie elektromobilu je už možno drahšie, ako tankovanie!