Doktorovi zamietli právo prednostnej jazdy kvôli tomu, že je muž

Autá s právom prednostnej jazdy človek obvykle identifikuje veľmi jednoducho. Zväčša ide o sanitky, policajné autá či hasičov. Túto výsadu majú však aj iné, civilné vozidlá. Napríklad tie, ktoré prevážajú politikov, nejeden z nás mal v späťákoch majáky práve takéhoto auta. Jeden doktor z Austrálie zachránil dievčatko, chcel právo prednostnej jazdy, no nedopadlo to presne podľa predstáv.

Keď je byrokracia nad bezpečnosťou

Toto je smutný príbeh víťazstva papierov nad +rozumom. Doktor Michael Livingstone žijúci v Austrálií sa nedávno stal hotovým hrdinom, ako informoval portál abc.net.au. V odľahlej časti Austrálie má totiž ordinácie v 2 mestečkách, vzialených od seba približne 30 minút jazdy. Logicky raz ordinuje v jednej, raz v druhej. Jedného dňa však malo len ročné dievčatko obrovské problémy s dýchaním kvôli bronchitíde a v oblasti nebola žiadna sanitka. Dievčatko akútne potrebovalo adrenalínovú injekciu, inak by to pravdepodobne skončilo tragicky. Doktor neváhal, sadol do svojho Nissanu GT-R a za pár minút bol na mieste. Pochopiteľne porušil všetky možné predpisy, avšak stálo to za to, pretože zachránil život malému dievčatku.

Zdroj foto: thedrive.com

Táto situácia ho motivovala k tomu, aby si začal vybavovať právo prednostnej jazdy. Spravil všetko potrebné, absolvoval špeciálny kurz pre vodičov vozidiel s právom prednostnej jazdy. Podal si žiadosť na dopravný inšpektorát a čakal na stanovisko. Upozorňujeme na to, že ši žiadosť nepodal len tak, lebo má športiak. Ten mal už roky. Podal ho až po spomínanej udalosti, kedy zachránil dievčatko. Nemal v úmysle právo prednostnej jazdy zneužívať, uvedomil si len, že jeho jazda nielen porušovala pravidlá, ale bola aj nebezpečná. S majákmi a právom prednostnej jazdy by bol omnoho menším rizikom aj pre iných vodičov, ktorí by o ňom včas vedeli. Úrad však jeho žiadosť zamietol s bizarným odôvodnením. Prvým problémom bolo, že doktor je muž. Tí majú podľa úradu vyššie sklony k rýchlej jazde. Druhým dôvodom je to, že jeho Nissan GT-R má podľa úradov tvar, ktorý môže v prípade zrážky zviera odraziť na čelné sklo a do kabíny. Nuž, rozhodnutie nezmenili a nič s ním neurobíme, jedno je však jasné. Aj v Austrálií niekedy vyhráva byrokracia nad zdravým úsudkom, ktorý bude na prospech veci.

Zdroj foto: thedrive.com

Zdroj: abc.net.au

Zdroj foto: thedrive.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Doktorovi zamietli právo prednostnej jazdy kvôli tomu, že je...