Na Bentley Bentayga si môžete objednať karbónové kolesá

Hliník a jeho zliatiny už, zjavne, na extrémne športové a luxusné autá nie je dosť dobrý. Je totiž málo exkluzívny. To je dôvod prečo sa niektoré automobilky presúvajú s vývojom ku karbónovým diskom. Bentley nie je výnimkou a predstavilo pre svoje SUV Bentayga disky práve z tohto materiálu.

Nové disky, ktoré tento veľmi úspešný model dostane, majú priemer 22 palcov. Budú v ponuke výbavy od sekcie zameranej na individualizáciu. Ak tipujete Mulliner, tak ste na správnej adrese. Bentley zatiaľ nemá v pláne ponúknuť ich pre iné modely.

Zdroj: Bentley

Vývoj samotný trval celých päť rokov a automobilka tvrdí, že tieto disky vyrába spôsobom, ktorý má patentovaný. Keby je to len o britskej výrobnej sile, bez nemeckého zásahu, tak by bolo jasné, že proces zahŕňa aj štrajk zamestnancov. Dosť vtipov, proces pozostáva z kladenia jednotlivých vrstiev tak, aby sa zabránilo zlyhaniu diskov.

Niekoľko rôznych testov TŰV vyskúšalo čo vlastne tieto disky dokážu. Simulovali prehustené pneumatiky, nábeh do jám, na pätníky a tiež príliš veľký krútiaci moment, ktorý presahuje stanovené limity. Aj keď nie je jasné, ako presne boli disky testované, tak prešli. Bentley tiež spomína testovanie na najznámejšom nemeckom okruhu, kde sa prejaví nižšia neodpružená hmotnosť aj na takto ťažkom aute.


Zdroj: Bentley

Veľkou výhodou je práve hmotnosť. Každé jedno koleso je ľahšie o 6 kilogramov. Tiež je pevnejšie a odolnejšie, čo zase zlepšuje ovládanie. Pri športových autách by bol benefitom aj lepší brzdný účinok vďaka lepšiemu chladeniu, ale pri Bentayge tu ide hlavne o inakosť a niečo extra.

O cene sa automobilka takticky nezmieňuje, ale určite to bude minimálne štvorciferná suma od 5000 vyššie. Disky budú dostupné pre všetky verzie Bentaygy. Len pre pripomenutie, okrem masívneho motora W12 s výkonom 467 kW (635 k) a krútiacim momentom 900 Nm je v ponuke aj menší motor V8, ktorý ponúka 404 kW (550 k) a 770 Nm.


Zdroj: Bentley

Karbónové kolesá budú v ponuke aj pre hybrid, ktorý kombinuje benzínový motor V6 s elektromotorom. Takýto systém má celkový výkon 331 kW (450 k) a je vlastne najslabšou alternatívou v ponuke automobilky. Má však stále krútiaci moment so slušnou hodnotou 700 Nm.

Karbónové disky už ponúka Koenigsegg, Ferrari, ale dostali ich aj trochu bežnejšie autá ako Shelby Mustang GT500, či dokonca Renault Megane RS Trophy-R. Ďalší výrobcovia, ktorí ich ponúkajú sú Porsche, McLaren a BMW.


Zdroj: Bentley

Zdroj: Autobazar.sk
Zdroj foto: Bentley

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Na Bentley Bentayga si môžete objednať karbónové kolesá