Extrémna Lada Niva Bronto sa vracia s novou vizážou

Minulý rok oznámil ruský výrobca automobilov Lada, že končí s výrobou najterénnejšej Nivy s doplnkovým názvom Bronto. To vyvolalo vlnu nespokojnosti zákazníkov a dopyt bol stále tak vysoký, že automobilka siahla po stratégii obnovenia a znovuzaradenia modelu.

Nová Niva Bronto má vlastne facelift. Lada postavila novú verziu obľúbeného off-roadu z verzie Niva Legend a ponúkne rovno dve výbavy. Prestige bude mať viac prvkov a Luxe zase ponúkne terénnu prestíž s oceľovými 15-palcovými zliatinovými diskami a jednoduchšími náranzíkmi. Logiku to hľadať netreba, nič luxusné tento model nebude.

Výbava Prestige ponúkne niečo naviac. Bude mať podobné nárazníky ako verzia Urban. Budú plastové, nie kovové a dostanú zaujímavý tvar. V sérii pre lepšie vybavenú alternatívu budú aj hmlové svetlá, špecifická mriežka chladiča a tiež plastové lemy rozšírenia karosérie. Ku obom výbavám sa dá doplniť LED svetelná rampa, ale tiež aj maskáčové lakovanie. To Rusi nerobia fóliami, ale normálne nástrekom.


Foto: Lada

Najväčšou zmenou inovovaného modelu budú ovládače klimatizácie a vlastne celá vnútorná časť. Tá si vzala všetky prvky z modernizovanej základnej verzie. Okrem otočných klimatizačných ovládačov teda bude mať nové Bronto aj inú stredovú konzolu, vylepšenú zvukovú izoláciu, ale aj nové pohodlnejšie sedadlá.

Na poli inovácií sa neobjavili pohonné sústavy. Niva, aj v tomto prípade, stále používa 1,7-litrový atmosférický motor s výkonom 62 kW (84 k). Motor je stále spriahnutý s päťstupňovou manuálnou prevodovkou, ktorá smeruje krútiaci moment a výkon na všetky štyri kolesá s uzamknuteľným predným aj zadným diferenciálom. Jedinou zmenou je tu, pre Bronto, iný podvozok, ktorý je pevnejší ako majú ostatné verzie.

Každému je jasné, že s týmto motorom by to mala Lada v Európe ťažké, takže novinka je určená výhradne pre ruský trh. Automobilka už prijíma objednávky a onedlho začne zákazníkom nové Brontá dodávať.

Zvyšok sveta a záujemci v ňom musia počkať na ďalšiu generáciu modelu. Nová Niva má prísť v roku 2024, čiže o tri roky. Bude postavená v spolupráci s alianciou Renault-Nissan-Mitsubishi a na pohon ponúkne 1,3-litrový prepĺňaný motor, ktorý je už teraz použitý v širokom spektre modelov. Bude to prvýkrát, čo bude Niva poháňaná turbomotorom. Doteraz fungovala výhradne s atmosférickými agregátmi.


Foto: Lada

Zdroj: Autobazar.sk
Zdroj foto: Lada

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Extrémna Lada Niva Bronto sa vracia s novou vizážou