Na ruských diaľniciach až 170 km/h!

Bezpečnosť na cestách je v súčasnosti alfou a omegou pre všetky krajiny. Znižovanie počtu nehôd, úmrtí a emisí, to sú na prvý pohľad jediné body, o ktoré vôbec ide. Cesty k nim sú však rôzne. A v Rusku idú opäť proti prúdu, tentoraz spôsobom, ktorý by mnoho vodičov iste ocenilo aj u nás.

Namiesto znižovania rýchlosti zvyšovanie

Európske krajiny tlačia trend myšlienky, že nižšia rýchlosť je bezpečnejšia a znamená menej úmrtí. Logiku by to malo, nemusí to však platiť vždy. Mnoho vyspelých krajín sa uchýlilo k zníženiu maximálnej povolenej rýchlosti, v Rusku to však bude naopak. Portál tellerreport.com informoval o tom, že hranica maximálnej povolenej rýchlosti sa bude naopak zvyšovať.

Zdroj foto: tellerreport.com

V prvom rade treba povedať, že nejde len o lacný populistický krok, stoja za ním reálne čísla. Napríklad v roku 2018 bolo na ruských cestách až o približne 25% menej nehôd ako v roku 2015 a to napriek tomu, že v mnohých úsekoch sa postupne maximálka zvyšovala. Ideou tamojších funkcionárov je presvedčenie, že ak má na ceste človek viac slobody, dokáže jazdiť bezpečnejšie. Na ruských diaľniciach je maximálna povolená rýchlosť aktuálne len 110 km/h, na niektorých úsekoch 130 km/h. Tie však spĺňajú prísne bezpečnostné kritéria, disponujú napríklad dopravným spravodajstvom, kamerami či osvetlením, skrátka vyspelé cesty na tej najvyššej úrovni. A práve na týchto najbezpečnejších úsekoch chce Rusko povoliť maximálnu rýchlosť až na hranici 150 km/h. Navyše v Rusku platí hranica beztrestnosti do prekročenia maximálnej rýchlosti až o 20 km/h nad rámec limitov. Po novom tak budete môcť bez akýchkoľvek problémov a bez pokuty jazdiť až do rýchlosti 170 km/h napriek tomu, že povolená bude “iba” 150 km/h. Vďaka tomu sa Rusko stane po Nemecku druhou krajinou v rebríčku maximálnych povolených rýchlostí na diaľnici. Nuž uvidíme, ako sa tento krok prejaví v nehodovosti, mnoho vodičov by ho však ocenilo aj u nás.

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Na ruských diaľniciach až 170 km/h!