Kia Sportage štvrtej generácie vyzerá veľmi odvážne

Kórejská automobilka predstavila už už piatu generáciu modelu Sportage, ktorá sa skrýva za kódovým označením NQ5. Ako doposiaľ, Sportage bude znova globálnym modelom. Avšak štýl prechádza, podobne ako pri sesterskom Hyundai Tucson, od konzervatívneho ku výraznému.

Aj keď to tak nevyzerá, sci-fi predná maska má stále črty toho, čo automobilka nazýva tigrí nos a je to vlastne tvar masky chladiča. Avšak teraz to už volá digitálna tvár tigra. Ešte viac futuristický je pohľad na svetlá. Pri takomto stvárnení musia jednoducho byť v štandardnej výbave LEDkové, inak by tento štýl tvarov nemal žiaden zmysel.

Foto: Kia

Denné svetlá vpredu pripomínajú bumerang a vlastne oddeľujú samotnú masku od svetiel, inak by prechod taký zrejmý nebol. Automobilka na Sportage nahodila aj nový znak, ktorým chce ukázať, že sa transformuje na ešte modernejšiu automobilku.

Bok auta až taký extrémny nie je, má klasické kľučky, dvojicu dverí na každej strane, ale znova trochu budúcnosti prichádza v zadnej časti. Zadné svetlá s naozaj zložitým tvarom sú prepojené čiernym pásom. V spodnej časti je niečo, čo kombinuje inšpiráciu z difúzora a ochrany podvozku off-roadov. Aj tu je nové logo, čo je vlastne nápis so špeciálnym fontom.


Foto: Kia

Aj interiér je nápaditý, ale nie je až tak sci-fi ako exteriér. V ponuke bude aj nádherná kombinácia bielej kože s modrými prvkami. Určitú výraznú bodku dávajú prístrojovej doske zložito tvarované výduchy klimatizácie. Rovnaký základný tvar majú aj kľučky dverí.

Vo vrchnej časti prístrojovej dosky je prepojená plocha s dvomi displejmi, podobne ako to majú nové Mercedesy. Systém je inovovaný a príjemnejší na ovládanie ako v ktoromkoľvek inom Sportage. Zaujímavým detailom je aj použitie otočného prepínača na ovládanie prevodovky. Podobný systém mal aj Jaguar a Land Rover, ale tie už pomaly prechádzajú na konvenčnejšie páky.


Foto: Kia

Kia hovorí o tom, že vo vozidle sú použité kvalitné materiály. Na väčšine trhov bude dostupná aj terénnejšie vyzerajúca verzia x-Line, ktorá ponúkne trochu iné nárazníky a prvky interiéru so špeciálnou zelenou farbou. V predaji by mala byť piata generácia Sportage už v druhej polovici tohto roka ako modelový rok 2022.

O pohonných jednotkách zatiaľ Kia nehovorí, ale budú veľmi podobné tým, s ktorými sa prezentuje Hyundai Tucson. Ak by to tak bolo, tak základom bude 1,6 T-GDi, čiže štvorvalec s výkonom 110 kW (150 k). Otázne ostáva ako by automobilka zakomponovala manuálnu prevodovku. V prípade automatu má sesterský model už mild-hybridný 48V doplnok. Verzia s vyšším výkonom dosahuje 132 kW (180 k).


Foto: Kia

Rovnako to je aj v prípade naftového 1,6 CRDi. Ten má s automatom rovnaký výkon ako základný naftový motor, ale má tiež mild-hybrid. S manuálom je bez elektrického doplnku a má výkon 85 kW (115 k).

V ponuke bude určite aj hybrid. Z kombinácie 1,6-litrového motora T-GDi a elektromotora dáva spolu 169 kW (230 k). Je v ponuke so šesťstupňovým automatom a na výber je z pohonu prednej a oboch náprav. V prípade Tucsonu bude vrcholom plug-in hybrid, čo sa dá očakávať aj pre Sportage. V tomto prípade by bol maximálny výkon až 195 kW (265 k). Je veľmi pravdepodobné, že Kia prevezme tieto pohonné jednotky priamo z Tucsonu, veď už ich aj tak používa v Sorente.


Foto: Kia

Zdroj: Autobazar.sk
Zdroj foto: Kia

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Kia Sportage štvrtej generácie vyzerá veľmi odvážne