Prichádza nový Opel Movano, bude aj plne elektrický

Doteraz Opel pri výrobe úžitkových vozidiel spolupracoval najmä s Renaultom. Tým dňom je koniec a po zmene vlastníckych pomerov je toto spojenie trochu nevhodné. Opel Movano už nebude Renaultom Master, ale dostane nový základ. Teda nový úplne nie, lebo táto generácia základného vozidla sa ukázala už v roku 2006.

Nový model teda bude mať Stellantisový základ, ktorý používajú už Citroën Jumper, Fiat Ducato a aj Peugeot Boxer. Nový Opel Movano teda vznikne rebrandovaním úspešného produktu. V podstate sa dá povedať, že týmto by mohli trochu klesnúť ceny najväčšej dodávky od Oplu.

Foto: Opel

Základom ponuky budú štyri dĺžky a tri výšky, čo znamená objem nákladného priestoru od 8 do 17 metrov kubických, podľa zvolenej kombinácie. Je jasné, že v ponuke bude aj samostatný podvozok na prestavby a tiež malé busy.

Z bezpečnostnej výbavy Movano použije všetko, čo ponúkajú ostatné modely. Z prvkov, ktoré môže vodič využiť je napríklad núdzová brzda, alebo ešte častejšie využívané upozornenie na objekty v mŕtvom uhle a upozornenie na nežiaduce opustenie jazdného pruhu.


Foto: Opel

Pohonné jednotky sú zaujímavé, lebo nie sú len o nafte. Ale keď už je reč o nej, tak v základnej ponuke bude 2,2-litrový štvorvalec. Bude mať ale viac výkonových verzií od 88 kW (120 k) po 121 kW (165 k). Auto bude mať výlučne kombináciu s manuálnou šesťstupňovou prevodovkou a pohonom predných kolies. Vďaka tomu dokáže ponúknuť naozaj vysokú užitočnú hmotnosť.


Foto: Opel

Najzaujímavejšou novinkou je možnosť objednať elektrickú dodávku Movano-e. Elektromotor v tomto aute má výkon 90 kW (122 k) a krútiaci moment 260 Nm. Aj keď sa tieto hodnoty zdajú nižšie ako pri naftových motoroch, reálne to autu stačí vďaka okamžitému nástupu krútiaceho momentu.


Foto: Opel

Je celkom logické, že vzhľadom na úsporu paliva bude nutné obmedziť maximálnu rýchlosť. Movano-e má obmedzovač na 110 kilometroch za hodinu. V ponuke bude s dvomi kapacitami batérie. Základný kaumulátor s kapacitou 37 kWh ponúkne dojazd 117 kilometrov. Výkonnejší s kapacitou 70 kWh zase dokáže prejsť až 224 kilometrov. Obe hodnoty sú merané v cykle WLTP, pričom menšia batéria, celkom logicky, ponúkne väčšiu užitočnú hmonosť.

Movano-e má batérie umiestnené pod podlahou ložného priestoru. To nielen zachováva využiteľnosť vnútorného priestoru, ale zároveň znižuje ťažisko a tým pádom zlepšuje jazdné vlastnosti.


Foto: Opel

Zdroj: Autobazar.sk
Zdroj foto: Opel

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Prichádza nový Opel Movano, bude aj plne elektrický