Extrémna strata hodnoty: 1 km za 47 €!

Keď si kupujete auto, s najväčšou pravdepodobnosťou človek nerozmýšľa nad niečím, ako je strata hodnoty. Auto jednoducho potrebuje k tomu, aby bol mobilný. Niekto to možno zohľadňuje pri kúpe nového auta, nakoľko pri nich je známe, že okamžite po predaji strácajú na hodnote a nové auto už na druhý deň predáte so stratou. Občas sa ale nájdu výnimky, ktoré strácajú na cene ešte oveľa enormnejšie. A pozrieme sa na jeden príklad, do akých absurdných hodnôt môže tento pokles ísť.

Luxus za zlomok pôvodnej ceny

Jedny z najbežnejších prípadov extrémneho prepadu ceny sú prémiové automobilky. Predovšetkých ich vrcholné verzie s najrôznejšími príplatkami. Obvykle sa bavíme o autách s logom Audi, BMW či VW. V tomto prípade pôjdeme ešte o niekoľko levelov ďalej, budeme sa baviť o aute Rolls-Roce Phantom. Na portáli marktplaats.nl sa objavil na predaj jeden kúsok, ktorý má za sebou naozaj zaujímavú históriu.

Zdroj foto: marktplaats.nl

Tento Rolls-Royce Phantom z ruku 2007 pochádza z Monaka, miesta, ktoré je stelesnením maximálneho luxusu a nachádzajú sa tu tie najexkluzívnejšie automobily sveta. Jeho majiteľom tak bol iste niekto veľmi bohatý a vplyvný, predsa len, dať za auto 525 000 € rozhodne nie je štandardom. O výbave a luxuse je zbytočné diskutovať, napriek tomu, že ide o 14 rokov staré auto, nenájdete tu nič, čo by človeka obmedzovalo. Phantom je navyše v dokonalom stave, dôvod je jasný. Niekto, kto dá za auto cez pol milióna € nemá problémy s maximálnou starostlivosťou a servisom u profesionálov, druhým dôvodom je nájazd. Ten je extrémne nízky, len 7 414 km! To je neobvyle málo. No a teraz prichádzame k tomu najzaujímavejšiemu, k prepadu na cene.

Zdroj foto: marktplaats.nl

Rolls-Royce Phantom z roku 2007 s nájazdom 7 414 km sa predáva za 175 000 €. Iste, stále je to hromada peňazí a takéto auto si bežný človek rozhodne nekúpi, no v porovnaní s cenou nového, 525 000 € ide o tretinu pôvodnej hodnoty. Najzaujímavejší je však tento prepad vyčíslený v pomere k nájazdu. Každý 1 km tak stál pôvodného majiteľa 47,2 €! A to nepočítame palivo, servis a ostatné náklady, len prepad na cene. Niečo nepredstaviteľné. Dnes nie je ničím nezvyčajným, že ľudia do práce dochádzajú aj 20 km tam a potom 20 km nazad. Takáto cesta by človeka vyšla na takmer 1 900 € len na strate ceny! Ide o dokonalý príklad toho, v akých šialených hodnotách sa môže pohybovať prepad cien exkluzívnych automobilov.

Zdroj foto: marktplaats.nl

Zdroj: marktplaats.nl

Zdroj foto: marktplaats.nl

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Extrémna strata hodnoty: 1 km za 47 €!