Rovnaké auto, rozdielna cena! Na celom svete stojí inak!

To, že rovnaké veci majú na svete rôzne ceny je celkom normálna vec. Predsa len, cena sa prispôsobuje životnej úrovni obyvateľov tej ktorej krajiny. To, že nátierka stojí vo vyspelejšej krajine dvojnásobok človek berie akosi samozrejme, avšak málokto si uvedomí, aké môžu byť rozdiely pri automobiloch. To si človek uvedomí až v momente, kedy narazí na auto predávané globálne po celom svete. Takých mnoho nie je, Range Rover je však výnimkou!

Štvornásobok ceny za rovnaké auto?

Ceny všetkého sa prispôsobujú úrovni trhu, kde sa daná vec predáva. V bohatšej krajine je logicky drahšia, v chudobnejšej lacnejšia. Nie je to však pravidlo, v komplikovanom svete ekonomiky prichádzajú do hry aj faktory ako napríklad daňové zaťaženie, kedy môže byť vec sama o sebe lacná, no s vysokou daňou. Vo svete automobilov je na takéto porovnanie cien ideálnym príkladom Range Rover, jeho celosvetové ceny sú napríklad na portáli cars.usnews.com.

Zdroj foto: motor1.com

Zaujímavosťou je, že Range Rover si viete najlacnejšie zakúpiť v krajinách s vysokou životnou úrovňou. Tu prichádza do hry práve spomínaná daň, ktorá potom kúpu predraží, no základná cena je najnižšia. Na tretej priečke je Bahrajn, kde toto auto vyjde na približne 83 000 €. Druhá je Kanada s cenou 75 500 € a Range Rover si môžete kúpiť najlacnejšie v USA, kde vyjde na približne 75 400 €.

Zdroj foto: motor1.com

Zaujíma vás, na koľko takéto auto vyjde u nás? Začína na 107 000 €, čo je výrazne viac ako v USA, no zďaleka na tom nie sme najhoršie. Tretia najdrahšia krajina je Vietnam, kde toto auto vyjde na približne 288 000 €. Druhý je Singapur s cenou 290 000 € a Range Rover je celosvetovo najdrahší v Malajzií, kde stojí po prepočte 292 000 €. Presne tak, jedno a to isté auto niekde stojí niečo cez 75 000 €, inde takmer 300 000 €! To je takmer štvornásobok! Je to zaujímavý príklad, ako diametrálne sa na svete môže líšiť cena jednej a tej istej veci!

Zdroj foto: motor1.com

Zdroj: cars.usnews.com

Zdroj foto: motor1.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Rovnaké auto, rozdielna cena! Na celom svete stojí inak!