Staré MINI vyzerá ako nový pretekársky špeciál

Tak ako majú staré Porsche sen dostať sa do dielní Singeru a dostať nový život, tak má MINI, ale to staré, sen dostať sa ku David Brown Automotive, čo vlastne znamená rovnaký proces. Jedny z najlepších restomodov MINI má na svedomí práve táto firma.

Najnovším prírastkom v ponuke je MINI Remastered Oselli Edition. Zvonka vyzerá ako nové, to je fakt, ale má aj niekoľko dielov vymenených, aby fungovalo aj v súčasnom svete. Vpredu sú napríklad výhradne LED svetlá a rovnako vzadu.


Foto: David Brown Automotive

Toto MINI vzniklo pri príležitosti jubilea, 60 rokov pôvodného modelu, ktorý výrazným spôsobom pomohol oživiť Britániu a preklenúť krízové roky. Alec Issionis navrhol auto veľmi prakticky a na malom pôdoryse dokázalo odviezť až štyroch ľudí.

A presne toľko sedadiel môže mať Oselli Edition. Vnútri sú štyri sedadlá. Ale v prípade voľby budú sedadlá iba dve, ktoré budú veľmi športovo tvarované. Škrupinové sedadlá budú mať za sebou ochranný rám, ktorý z auta bude robiť takmer pretekársky špeciál. Rovnaký prístup budú pripomínať aj štvorbodové bezpečnostné pásy.


Foto: David Brown Automotive

Najzaujímavejšie vylepšenie je pod kapotou. Je tam motor s objemom 1450 centimetrov kubických, ktorý využíva atmosférické plnenie a dosahuje 93 kW (126 k). Tento motor vyvinuli v Oselli Engineering na základe pôvodného A-series motora, ktorý sa dával aj do pôvodných MINI už od 60-tych rokov.


Foto: David Brown Automotive

Aj keď sa to nezdá ako obrovský výkon, tak na hmotnosť 1050 kilogramov je to naozaj výborný pomer. Predná poháňaná náprava disponuje samosvorným diferenciálom. A na zastavenie sú určené výkonné brzdy AP Racing. Na ceste MINI Remastered od David Brown Automotive udrží aj podvozok, ktorý využíva tlmiče Bilstein a pružiny od rovnakého výrobcu. Kontakt s vozovkou budú zabezpečovať pneumatiky obuté na 13-palcových diskoch.


Foto: David Brown Automotive

Vyslancom pre toto auto bude Jack Aitken, pretekár, ktorý, podobne ako James Hunt, tiež začínal na MINI. David Brown Automotive vyrobí 60 kusov týchto limitovaných kúskov, ktoré majú pripomínať 60 rokov modelu. A teraz je hlavná otázka cena. Môže sa líšiť, ale tá základná bude niekde okolo 100-tisíc eur. David Brown Automotive ponúkne aj verzie s volantom na ľavej strane.

Cena je síce vysoká, ale adekvátna, keď vezmeme do úvahy aké ceny majú napríklad spomenuté Porsche od Singeru.


Foto: David Brown Automotive

Zdroj: Autobazar.sk
Zdroj foto: David Brown Automotive

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Staré MINI vyzerá ako nový pretekársky špeciál