Povinné automatické obmedzovače rýchlosti už o rok!

Technológie sa v moderných automobiloch vyvíjajú míľovými skokmi. To, čo je dnes novinkou je už o dva roky zastarané. Týka sa to aj oblasti bezpečnosti. Adaptívny tempomat či autonómne riadenie boli ešte pred pár rokmi z ríše sci-fi. Niektoré prvky verejnosť víta, nad inými však prevažujú rozpaky. Z tej druhej kategórie bude rozhodne aj nariadenie EÚ o povinných obmedzovačoch rýchlosti, ktoré sa stanú realitou už o necelý rok!

Máj 2022, poznačne si ho do kalendára

Máj 2022 prinesie jednu veľkú revolúciu v oblasti bezpečnosti. Je to termín, ktorý je doslova za rohom. Rok prejde ako nič a človek si to ani nestihne uvedomiť. S podrobnosťami o povinných obmedzovačoch prišiel portál evo.co.uk.

O čo pôjde? Zabudnite na predstavu o bežnom obmedzovači, ktorý možno máte aj vo svojom aute. Ten si môžete kedykoľvek vypnúť, možno ste ho nikdy nemali ani zapnutý a vôbec vám nechýbal. Od mája 2022 však bude obmedzovač povinný vo všetkých autách. Tie budú vybavené systémom monitorovacích kamier, GPS a pripojením na internet. Auto samo rozozná, či je na ceste rýchlosť obmedzená napríklad na 90 km/h či 50 km/h a podobne. Rovnako automaticky auto obmedzí výkon tak, aby ste danú rýchlosť neprekročili. Jednoducho to už nebude vo vašich rukách.

Zdroj foto: evo.co.uk

Samozrejme by to mala byť možnosť ísť o čosi rýchlejšie. Ak dáte pedál na podlahu, obmedzovač sa deaktivuje a vy budete môcť ísť rýchlejšie. Pokiaľ však budete nad limitom dlhšie ako pár sekúnd, auto vám to dá pocítiť otravným zvukovým upozornením, ktoré prestane až v momente, kedy rýchlosť opäť znížite a budete v limite. Navyše bude auto fungovať ako čierna skrinka a bude uchovávať údaje o vašej jazde. Pokiaľ dôjde k nehode alebo nejakému inémi priestupku, okamžite bude jasné, či ste neprekročili rýchlosť tam, kde ste nemali.

Tieto zmeny neprídu úplne z nedele na pondelok, sú však bližšie, ako by sa zdalo. Pri úplne nových modelov, ktoré uzrú svetlo sveta budúci rok bude musieť byť povinný obmedzovať namontovaný už od mája 2022. Pri ostatných, existujúcich modeloch bude táto povinnosť až od mája 2024. Ani to však už nie je vôbec ďaleko. Aby bol prechod na nový systém plynulejší, obmedzovač sa bude dať vypnúť, avšak manuálne pri každom naštartovaní. Automaticky bude totiž zapnutý, niečo ako možnosť vypínania start-stop systému pri každom rozjazde. Na čo je to všetko dobré? EÚ pozerá hlavne na bezpečnosť a vďaka tomuto kroku má v horizonte 15 rokov poklesnúť počet nehôd až o 30%, vďaka čomu má na cestách zomrieť o 25 000 ľudí menej. Smutné je však to, že vďaka tomuto kroku autá rozhodne opäť zdražejú. Predsa len, neustále pripojenie na internet, GPS či systém inteligentných kamier bude niekto musieť zaplatiť. A môžete hádať, kto to bude.

Zdroj: evo.co.uk

Zdroj foto: evo.co.uk

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Povinné automatické obmedzovače rýchlosti už o rok!