Maybach Trieda S bude aj s kráľovským dvanásťvalcom ako S680

Nedávno sme hovorili o novom Mercedese-Maybach so zaujímavým motorom. Vtedy to bol šesťvalec a jeho predstavenie spôsobilo omnoho väčší rozruch ako súčasné predstavenie vrcholu ponuky. Tam sa postaví verzia S680 s motorom V12.

Najnovšia verzia bude naozaj na vrchole a po skončení výroby predchádzajúcej generácie S65 bude jediným dvanásťvalcom v ponuke Triedy S. Podobne ako osemvalcová verzia S580 bude mať aj S680 rovnako šialené množstvo chrómu a rovnako zaujímavé budú aj dvojfarebné schémy lakovania.


Foto: Mercedes-Benz

Na rozdiel od V8 nebude mať V12 žiadnu pomoc EQ Boostu. Dvanásťvalec bude pracovať samostatne a nebude využívať žiadny mild-hybridný doplnok na zvýšenie výkonu. Je však celkom logické, že automobilka siahla znova po V12. Veď Rolls-Royce Ghost, ktorý mu je najbližšie tiež dvanásťvalec má a rovnaký počet valcov bude mať aj konkurencia od Bentley.

Výkon vrcholného modelu s logom Maybach je 450 kW (612 k). Krútiaci moment sa zastavil na 1000 Nm. Viac netreba a s viac by mohla mať trochu problém prevodovka s deviatimi stupňami 9G-Tronic. Dvanásťvalec poháňa všetky štyri kolesá auta, pričom zadné sa môžu natáčať až do 10-stupňového uhla, aby sa uľačilo manévrovanie. V štandardnom stave ide na zadné kolesá 69 percent výkonu.


Foto: Mercedes-Benz

Vizuálne nie sú osemvalce od dvanásťvalcov veľmi odlišné. Vlastne jediným poznávacím znamením je označenie na veku batožinového priestoru a logá V12 na prednom blatníku. Ale odlišuje sa trochu výkonmi. Na stovke je za 4,5 sekundy, ak je to treba a maximum je obmedzené na 250 kilometrov za hodinu.

Práve to spojenie s pohonom všetkých kolies je v prípade Triedy S s dvanásťvalcom úplnou novinkou. Doteraz túto možnosť ponúkala vlastne len Trieda G. Avšak Trieda S ako Maybach má zdatných konkurentov na zdolávanie. A tomu je prispôsobený nielen interiér s maximom pohodlia a luxusu, ale aj cenovka. Na Slovensku ešte nie je v cenníku, ani v konfigurátore, ale v nemeckom konfigurátore už je.


Foto: Mercedes-Benz

Kým S580 stojí ako Maybach 164 565,10 eur, za dvanásťvalec je základná cena 217 323,75 eura. To však neznamená, že toľko bude auto reálne stáť. V príplatkovej výbave sú prvky, ktoré dokážu cenu vystreliť nad 300-tisíc eur. V každom prípade však bude Maybach nenápadnejšou voľbou ako predĺžený Ghost a nebojíme sa tvrdiť, že aj lacnejšou.


Foto: Mercedes-Benz

Zdroj: Autobazar.sk
Zdroj foto: Mercedes-Benz

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Maybach Trieda S bude aj s kráľovským dvanásťvalcom ako S680