Prvý ukrajinský elektromobil, krabica na kolesách!

Inovácie a nové elektromobily sú niečím, čo zažíva rozmach vo vyspelých krajinách, prípadne na progresívnych trhoch ako je napríklad Čína. Určite si však človek ako veľmoc elektromobilov nepredstaví Ukrajinu. Tá však prichádza s prvým elektromobilom. No, ide skôr o prototyp, sériová výroba je ešte vo hviezdach. Aj tak ale ide o zaujímavý počin.

Jednoduché auto? Jednoduchšie to už ani nejde!

Toto ukrajinské vozidlo nesie naozaj extrémne jednoduchý názov. Eva. Presne tak, elektromobil s menom Eva nám prináša východoukrajinská univerzita. Informoval o nej portál techzle.com. Ide o auto, ktoré na prvý pohľad vyzerá naozaj šialene jednoducho. Takmer ako projekty, ktoré si stavajú indickí chlapci vo svojich garážach. Je to v zásade to najobyčajnejšie MPV, aké mohlo byť. Hranaté, skrátka krabica od mlieka na kolesách. Auto nemá dokonca ani svetlomety, koniec koncov ide stále len o prototyp. Ak by šla Eva do sériovej výroby, určite bude vyzerať úplne inak.

Zdroj foto: ruetir.com

Pozrime sa na technickú stránku veci. Nachádza sa tu 1 elektromotor, je to však predpríprava na 2. S jedným z nich Eva veľa vody nenamúti. 100 km dojazdu a maximálka 80 km/h je skutočne parametrom, ktorý je akceptovateľný len pri prototype. Údajne s dvoma elektromotormi sa dojazd predĺži až na veľmi fajn 500 km. Interiér je však naozaj ako z indickej garáže od miestnych kutilov. Nájdete tu najrôznejšie komponenty z rôznych starších áut, napríklad prieduchy a ovládanie klimatizácie z Golfu štvrtej generácie. Ak sa na Evu pozeráme v kontexte projektu na vysokej škole, je to naozaj uznania hodný kúsok. Ak to však má byť prvý krok k sériovej výrobe a úspechu, Evu čaká ešte extrémne dlhá cesta. Uvidíme, ako sa bude prvéhu ukrajinskému elektromobilu dariť.

Zdroj foto: ruetir.com

Zdroj: techzle.com

Zdroj foto: ruetir.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Prvý ukrajinský elektromobil, krabica na kolesách!