Rarita - Auto SÚLOV v skutočnej veľkosti po 73 rokoch

Netradičné vozidlá sa objavujú na internete len výnimočne. Tento skvost je skutočnou raritou. Auto SÚLOV, legenda z roku 1948, je späť v skutočnej veľkosti po 73 rokoch. 

Tento model sa mal vyrábať v povojnovom období v závode v Bytči-Hrabovom. Z čoho je vyrobený? Hlavným materiálom je sklolaminát a jeho krásu dopĺňa pôsobivý čalúnený interier. Auto je skompletizované, predné dvere sa otvárajú proti smeru jazdy. Model má osadené nárazníky, predné svetlá, diaľkové stredové svetlo, kolesá s puklicami a dobové zadné koncové svetlá, ktoré plnia estetickú funkciu.

Pozeráš sa na skutočný model auta Sulov vyrobený v mierke 1:1. Model nie je určený do bežnej premávky a je vyrobený bez motora. Za týmto unikátnym dielom stojí nadaný Zdeňek Kříž z Jindřichovho Hradce. Jeho dielo sa nachádza v Českej republike a čoskoro plánujú jeho prepravu do múzea. Bude okrasou ako súčasť expozície múzea. Autorom pôvodného auta Súľov je pan Emil Bojda z Ostravy-Třebovic. Súbežne s autom bol pripravený do výroby aj minimotocykel SÚĽOV.

Najväčšou škodou je, že k výrobe tohto vozidla nikdy nedošlo. Malá "automobilka" v Bytči-Hrabovom mohla byť súčasťou ďalšej peknej automobilovej histórie. Splu s ďalšími dobrými povojnovými modelmi ako Aero Pony, Aero Rekord a Škoda
935 nikdy nedostali šancu zažiariť.

Ak ťa zaujíma pohon, ber na vedomie, že sa jedna o unikát určený k predvádzaniu ako súčasť expozície Budatínskeho múzea, ktoré výrobu modelu financovalo. Model bude umiestnený v expozícii Múzea dopravy na železničnej stanici v Rajeckých Tepliciach, vedúcim a zakladateľom muzea je pan Mgr. Šimko PhD.

Znovunarodenie auta SÚĽOV z Bytče-Hrabového po viac ako 70 rokoch stojí za pozornosť. Ako sa ti tento nikdy nevyrábaný poklad páči? 

Zdroj foto: Svět motorů/Jiří PekárekZdroj foto: Svět motorů/Jiří PekáreZdroj foto: Svět motorů/Jiří PekárekZdroj foto: Svět motorů/Jiří Pekárek

Zdroj foto: Svět motorů/Jiří PekárekZdroj foto: Svět motorů/Jiří PekárekZdroj foto: Svět motorů/Jiří Pekárek

Zdroj: Svět motorů.cz

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Rarita - Auto SÚLOV v skutočnej veľkosti po 73 rokoch