Nissan zaháňa nudu extrémnym Patrolom Nismo

U nás je situácia veľmi jednoduchá. Každé auto musí mať rozumné emisie a musí spĺňať určite ekologické požiadavky. Teda musí ich spĺňať aspoň flotila automobilky. Ale na Blízkom východe je situácia ešte stále trochu voľnejšia. Aj to je dôvod prečo Nissan predstavil svoju novú verziu Patrola Nismo práve tam.

Najnovšia verzia Patrola, po ostatnom facelifte, je dostupná už od septembra 2019. Avšak je jasné, že nie u nás. Najterénnejším Nissanom u nás ostáva Navara. Patrol si však, aj napriek tomu, že sa jeho základ nemení už desiatky rokov, udomácnil na niektorých trhoch, ktoré nepotrebujú minimálne emisie a nemajú tak striktné nariadenia.


Foto: Nissan

Automobilka Nissan však ponuku svojho veľkého terénneho modelu rozšírila o verziu Nismo. Tá nie je úplne nová, už v ponuke bola dávnejšie, ale vracia sa s novou tvárou. Nie, toto nie je oneskorený prvoaprílový žart, Nissan v Spojených arabských emirátoch dokonca už stihol zaradiť model do aktívnej ponuky. Nečudo, veď v nej figuruje stále aj Patrol, ktorý sa u nás predával pred 10 rokmi, len s inými svetlami a zmenenými detailami a doplnkovým označením Safari.


Foto: Nissan

Ale novšia verzia, ktorá je práve schovaná za názvom bez zbytočných dodatkov je modernejšia a aktuálnejšia. Na jej základoch vznikla aj alternatíva od Nismo. Ak by ste nevedeli, tak to je skratka od Nissan Motorsport.

Takto upravený Patrol má nové nárazníky, ktoré majú vpredu hmlové svetlá umiestnené v spojleri inšpirovanom monopostami F1. Pohybuje sa na obrovských 22-palcových zliatinových diskoch a vzadu má v spodnej časti náranzíka difúzor. Iná je aj maska chladiča s výrazným šesťuholníkovým vzorom. A na obrovskej maske nesmie chýbať ani obrovské logo Nismo.


Foto: Nissan

Toto však nie je iba balík doplnkov, toto je plná verzia vrátane motora. Pod obrovskou kapotou je totiž rovnako obrovský motor s objemom 5,6 litra a usporiadaním V8. Osemvalec pre trh, na ktorom bude figurovať, nepotrebuje prepĺňanie a z atmosférickým plnením dostáva zo seba výkon 315 kW (428 k). Pritom krútiaci moment je tiež na obrovskej úrovni 560 Nm. Motor spolupracuje s automatickou sedemstuupňovou prevodovkou. Tento výkon nie je o 21 kW (28 k) vyšší ako má štandardný Patrol s V8.


Foto: Nissan

Nismo niečo spravilo aj s podvozkom, ktorý má teraz tlmiče Bilstein a je logicky trochu tuhší. A niekoľko zmien sa dá nájsť aj v interiéri. Nismo má čierno-červené čalúnenie s červeným prešitím a prvkami z karbónu. Vlastne nič iné sa tu čakať nedalo. Tento model bude dostupný iba na Blízkom východe, inde treba siahnuť po lokálne dostupné výkonné SUV.


Foto: Nissan

Zdroj: Autobazar.sk
Zdroj foto: Nissan

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Nissan zaháňa nudu extrémnym Patrolom Nismo