Renault Clio V6 - najvýkonnejší sériovo vyrábaný hot hatch na svete

Renault Clio V6 Phase 2 je ikonický automobil, aký v histórii automobilových modelov nemá priamu konkurenciu. Je iný. Takmer vo všetkom.

Zvláštny variant úžitkového vozidla, ktorý sa o pozornosť verejnosti uchádzal ešte pred príchodom milénia je dôkazom, že v automobilovom svete sa oplatí riskovať. Predstavenie odlišného vozidla môže byť často to najlepšie, čo môže automobilka urobiť. Závodný cestný automobil prekvapí nielen parametrami. Namiesto klasického prístupu vtedy výrobca posadil motor do stredu vozidla.

Základnom sa stal model Clio V6 Trophy, ktorý slúžil ako náhrada za staršiu Sport Spider Trophy. Clio V6 je ešte širšie, dlhšie a nižšie ako konvenčný model. Dezén výrobca rozšíril vpredu o 110 milimetrov a vzadu o 138 milimetrov. 1631 kusov prvej generácie bolo výsledkom ručnej vyroby spoločnosti TWR zo Švédska.   

Renault Clio V6 je hot hatch verzia Renaultu Clio 2, ktorá bola vyrábaná v rokoch 2001 až 2005. Šesťvalec o objeme 3.0L je umiestnený v strede vozidla a ponúka výkon až 230 konských síl. Akcelerácia z 0 na 100 km/hod za 6,4 sekundy. Po facelifte v roku 2003 bol motor vyladený na 255 koní. Trojliter generuje výkon 188 kW, 255 koní. Zaujímajú ťa parametre zrýchlenia? Z 0 na 100 km/hod vyskočí ručička tachometra za 5,8 sekundy. Maximálna udávaná rýchlosť je stanovená na 246 km/hod. Vďaka tomu sa z Clia stal najvýkonnejší sériovo vyrábaný hot hatch na svete. 

Netradičná Renault Clio V6 rarita rozhodne má s čím zaujať. V roku 2003 prišiel Renault s druhou generáciou s cieľom obnoviť úžitkovú verziu. Výsledkom je upravený vzhľad, nové svetlomety a mriežka chladiča. Na kolesá boli osadené 18-palcové kolesá. Medzi ďalšie novinky patria upravené výduchy, slúžiace na prívod vzduchu. Ďalším dosiahnutým checkpointom je vyšší výkon. 

Zvýšenie výkonu bolo možné vďaka novým hlavám valcov, zmene indukčného systému s voľnejším tokom a kratším prevodových pomerom. Tu súčet vylepšených parametrov nekončí. Clio dostalo nové pruženie a tuhšie pomocné rámy. 

  

Nedávno oslávil svoje 20. narodeniny. Renault Clio V6 ani dnes nie je lacná zábava. Cenu si drží dodnes. Je zároveň jediný svojho druhu. Vzhľadom na súčasné obmedzenia a emisie, ide o ojedinelý exemplár, aký sa už zrejme nedočká priamej konkurencie. Výrobca s príchodom tejto netradičnej mašiny zariskoval. Nemohol však urobiť lepšie rozhodnutie. Automobiloví fanatici ho poznajú dodnes. Najvýkonnejší sériovo vyrábaný hot hatch na svete už zrejme nikdy nenarazí na svojho pokoriteľa. Ako sa ti táto legenda odlišnosti páči?

Zdroj foto: renault.comZdroj foto: renault.comZdroj foto: renault.comZdroj foto: renault.comZdroj foto: renault.comZdroj foto: renault.comZdroj foto: renault.comZdroj foto: renault.com

Zdroj foto: favcars.com

Zdroj: carthrottle.com, wikipedia.org

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Renault Clio V6 - najvýkonnejší sériovo vyrábaný hot hatch n...