Hyundai kompletizuje ponuku crossoverov malým modelom Bayon

Hyundai má už pole crossoverov celkom plne obsadené. Avšak nie je kompletné, teda, doteraz nebolo. Popri modeloch Kona, Tucson a Santa Fe, ktoré sú dostupné na Slovensku sa bez problému uplatní aj ďalší model. Bude menší ako Kona, ale len o niečo. Dalo by sa povedať, že toto bude i20 v gumákoch.

Nový model Bayon prichádza so štýlom tvarov pripomínajúcim práve menší hatchback. Nový crossover sa teda v hierarchii stavia pod model Kona, ale je len o 3 centimetre kratší, o 3 užší a o 8 nižší. Rázvor je kratší o 2 centimetre. To až také rozdiely nie sú. Avšak Bayon bude mať jednoduchšie usporiadanie podvozku, neponúkne možnosť pohonu všetkých kolies, tak ako to má Kona.

Foto: Hyundai

Malý Bayon sa teda hrdo postaví proti konkurentom ako Renault Captur, Ford Puma, Kia Stonic, či Peugeot 2008 a Citroën C3 Aircross. Do boja pôjde  batožinovým priestorom s objemom 411 litrov, čo je, prekvapivo, viac ako ponúka Kona. Po sklopení zadných sedadiel sa zväčší priestor až na 1205 litrov.

Segment B je v rámci crossoverov naozaj plný, takže Bayon musí zaujať. Hyundai má na to v ostatnej dobe dobré predpoklady, lebo ponúka kvalitne spracované interiéry a tiež má vylepšený informačno-zábavný systém. Vlastne interiér sa veľmi podobá tomu, ktorý má aj malý i20. V ponuke bude displej s uhlopriečkou 10,25 palca s navigáciou, ale aj 8-palcový Display Audio, ktorý však dokáže bezdrôtovo zrkadliť mobilný telefón prostredníctvom systémov Apple CarPlay a Android Auto.


Foto: Hyundai

Pre malé auto bude v ponuke aj možnosť audiosystému Bose a bezdrôtového nabíjania so štandardom Qi. Novinkou bude balík služieb Hyundai Bluelink Connected Car. Ponúkne online podnety do navigácie pre lepšie plánovanie trasy, Live Parking pre informácie o parkovacích miestach, diaľkové ovládanie niektorých funkcií cez mobilnú aplikáciu a ešte niekoľko užitočných možností, ktoré fungujú na základe pripojenia vozidla do siete.

Bayon bude mať aj rozsiahlu bezpečnostnú výbavu. Ponúkne systém na udržiavanie v strede jazdného pruhu, systém autonómneho núdzového brzdenia, či inteligentný tempomat spolupracujúci s navigačným systémom. Tých asistentov je naozaj veľa a Bayon bude naozaj bezpečným autom, čo sa týka technologickej výbavy. Výrazným prvkom však bude aj upozornenie na prítomnosť cestujúcich na zadných sedadlách, čo má zabrániť zabudnutiu dietaťa v aute.

Kým Kona má v ponuke niekoľko alternatív, napríklad hybrid, či elektrickú verziu, Bayon bude, z tohto pohľadu, značne jednoduchší. Ponúkne hlavne motor T-GDi s objemom jeden liter a tromi valcami. Prepĺňaná pohonná jednotka bude mať mild-hybridnú technológiu s 48-voltovou sústavou. A tiež budú všetky verzie štandardne vybavené novou inteligentnou manuálnou prevodovkou so šiestimi stupňami.


Foto: Hyundai

Práve táto prevodovka je najzaujímavejším a najpokrokovejším prvkom pohonného ústrojenstva. Po pustení plynu totiž dokáže rozpojiť motor a prevodovku a tým môže auto plachtiť. Následne sa komponenty spoja po stlačení plynového pedálu.  Tiež dokáže v športovom režime dávať automatické medziplyny. Ako alternatíva tejto manuálnej prevodovky príde dvojspojkový automat so siedmimi prevodovými stupňami. Trojvalec bude v ponuke s dvomi výkonovými stupňami, základný bude mať 74 kW (100 k) a nad ním bude verzia s 88 kW (120 k). Tieto alternatívy ponúknu možnosť voľby režimu Eco, Normal a Sport.

Pre tých, ktorí neptrebujú takéto pokročilé technológie bude v ponuke stále klasický motor 1,2 MPi so štyrmi valcami. Ten nemá turbo a jeho maximálny výkon sa dostal na 62 kW (84 k). V tomto prípade automobilka použila klasickú päťstupňovú prevodovku.


Foto: Hyundai

Zdroj: Autobazar.sk
Zdroj foto: Hyundai

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Hyundai kompletizuje ponuku crossoverov malým modelom Bayon