Toto je dom na kolesách ako sa patrí!

V poslednej dobe sa čoraz viac rozmáha trend malých, prípadne aj mobilných domov. Človek ich vie rýchlo a pohodlne presunúť na iné miesto a nie je k tomu potrebná ani špeicálna asistencia. To je prípad malého domčeka, určeného napríklad na rekrečné bývanie. Určite nie však pri veľkom 141 ročnom rodinnom dome v jednom z najväčších miest v USA.

Keď dom dostane “nohy”

USA majú mnohí za krajinu neobmedzených možností. Určite ste už možno videli nejaký dokument, kde presúvali kompletne celý dom. Niečo podobné je však pomerne vzácne, pôvodným majiteľom sa obvykle viac oplatí jednoducho postaviť novú stavbu. Nie však v prípade, ak sa jedná o 141 rokov starý dom v centre San Francisca. A prečo o tom píšeme na webe venovanom autám? Lebo technológia presunu celého domu je naozaj fascinujúca. O celom presune informoval portál bayareagazette.com.

Zdroj foto: autoevolution.com

O zázrak, za aký sa premistnenie celého domu označiť dá, sa postarala spoločnosť Kerman Morris Architects. Tá dostala za úlohu postarať sa o transport starého viktoriánskeho domu z roku 1880. Prečo vlastne? Nuž pôvodne stál na naozaj rozľahlom pozemku v San Franciscu, o ktorý mal záujem miestny developer. Na druhej strane by bola veľká škoda zbúrať historickú a zachovalú budovu. Preto sa rozhodli presunúť ju na menší pozemok vzdialený 6 blokov a budovu prerobiť na obytný dom so 17 bytovými jednotkami. Takýto transport však bol obrovskou logistickou úlohou. Len samotné plánovanie trvalo 2 roky. Z trasy transportu sa postupne museli odstrániť zavadzajúce lampy, parkovacie automaty a dopravné značky. Dom spoločnosť úspešne premiestnila a teraz by človek ani nepovedal, že 141 rokov stál niekde inde. Nebol to však lacný špás, cena transportu bola po prepočte šialených 330 000 €!

Zdroj foto: autoevolution.com

Zdroj: bayareagazette.com

Zdroj foto: autoevolution.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Toto je dom na kolesách ako sa patrí!