Luxusná sovietska Volha dnešnými očami Američana. 20 rokov pozadu!

Autá sú za pomerne bežné považované už niekoľko desaťročí. Za socializmu tomu tak však nebolo. Auto mali doma len tí lepšie situovaní, prípadne na neho musel človek šetriť poriadne dlhú dobu. A ak sa mu už podarilo našetriť, mal na výber v podstate len zo Škody 120, Žiguli alebo Trabatu. Potom tu bola hŕstka automobilov pre vyvolených a štátnikov. Jedným zo stelesnení luxusu bola aj značka Volha. Do jednej z nich si sadol Američan, ktorý bol z mnohých vecí poriadne prekvapený!

Amerika alebo východ?

V dnešnej dobe sa v spoločnosti nachádza mnoho ľudí, ktorí sa prikláňajú buď skôr na stranu východu, alebo západu. V niektorých ohľadoch sú veci lepšie na jednej, v iných na druhej strane. No svet automobilov sa orientuje hlavne na západ. Pokiaľ nie ste vášnivý poľovník ktorý potrebuje Ladu Niva tak bude auto vašich snov pravdepodobne niekde zo západu. Na jeden mimoriadne exkluzívny kúsok svojej doby z Ruska sa pozrel Američan Doug DeMuro na svojom YouTube kanáli.

Zdroj foto: hotcars.com

Objektom záujmu bola Volha GAZ 24-10. Šlo o kúsok z roku 1988. Tento model vo svojej dobe predstavoval absolútnu špičku, v priemere stálo auto 2 násobok toho, čo štandardné autá. Aj preto ho používali hlavne štátni funkcionári a mimoriadne vplyvné osoby štátu. Práve z toho dôvodu nebolo ani príliš rozšírené, ani príliš obľúbené. Bol tu kazetový prehrávač, ventilácia, o klimatizáciu ale samozrejme nešlo. Vzadu sa nachádzajú popolníky, nenájdete tu ale ani hlavové opierky ani bezpečnostné pásy. 100 koní pod kapotou nie je až tak poznať hlavne kvôli značnej hmotnostíi, 19 sekúnd potrebných na dosiahnutie rýchlosti 100 km/h je dnes už úsmevné. Rovnako úsmevné je to aj vzhľadom na luxusnú konkrenciu v podobe BMW či Mercedesu zo západu. Je to v zásade pochopiteľné, Volha GAZ 24 prišla na trh už v roku 1967 a vyrábala sa v prakticky nezmenenej pdoobe až do roku 1992! Áno, predlhých 25 rokov!

Zdroj foto: hotcars.com

Práve tento technologický hendikep vnímal americký YouTuber ako najväčší problém. Koncom 80-tych rokov totiž išlo o vrcholne zastaralé auto. Takúto izoláciu sme priamo nevnímali, nakoľko sme nemali s čím porovnávať. Západ však bol už v mnohých ohľadoch, vrátane automobilového priemyslu o desiatky rokov napred. Američan vnímal ako prvé totálne zastaralý dizajn. Kým západ mal už dostatočné poznatky o vplyve aerodynamiky, autá z východu vrátane tohto boli v tejto oblasti ešte v plienkach. Už ku koncu výroby pôsobilo takmer ako veterán, o dnešku nehovoriac. Američan neveriacky krútil nad lekárničkou, kde okrem obligátnych obväzov dominujú aj rôzne medikamenty vo fľaštičkách prípadne rôzne tabletky. Šokom bola aj spomínaná absencia bezpečnostných pásov na zadných sedadlách, na druhej strane prekvapila ich pohodlnosť. Nuž, Volha GAZ 24 je ukážkou, ako vďaka vtedajšiemu režimu automobilový priemysel stál desaťročia na jednom mieste, podobne ako iné oblasti. Našťastie je dnes takýto pohľad do histórie skôr úsmevný.

Zdroj foto: hotcars.com

Zdroj: youtube.com

Zdroj foto: hotcars.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Luxusná sovietska Volha dnešnými očami Američana. 20 rokov p...