Lotus Elise a Exige končia. Čo to znamená?

Lotus je veľmi špecifická automobilka. Vyrába športové autá a také, ktoré sú, v prvom rade, ľahké. To sa však asi nebude dať z dlhodobého európskeho hľadiska emisných noriem dodržiavať. A Lotus to vie. Postupne totiž končí s touto generáciou modelov Elise a Exige.

Automobilka oznámila, že pripravila finálnu sériu týchto, vskutku jedinečných, vozidiel. Názov série je veľmi jednoduchý, Lotus ju nazval, pre oba modely, Final Edition. A jedným dychom dodáva, že bude disponovať najširším zoznamom výbavy exteriéru a interiéru, aký kedy modely mali.


Foto: Lotus

O odchode z ponuky môže svedčiť aj fakt, že pôvodne Elise prišlo na trh v roku 1996 a Exige nasledoval v roku 2000. V podstate odvtedy Lotus auto len vylepšoval, aby bolo ešte brutálnejšie a tiež aby fungovalo aj s crash testami a inými nutnými normami.

Pre Final Edition si Lotus pripravil aj špecifické farebné schémy. Nechýba zelená Racing Green, s ktorou sa Elise ukázalo na autosalóne vo Frankfurte ešte pred spustením predaja už v roku 1995. Čierna zase odkazuje na preteky Autobytel Lotus Elise Championship. Modrá a žltá sú zase farbami, ktoré sa ukázali ešte pred oficiálnym predstavením modelu na zverejnených fotkách.


Foto: Lotus

Nová verzia bude mať označenie Elise Sport 240 Final Edition. Číslo v názve hovorí o tom, koľko koní maká pod kapotou. Z 1,8-litrového kompresorom dopovaného motora sa Lotusu darí vytiahnuť 176 kW (240 k) a krútiaci moment je 244 Nm. Aj to sú však hodnoty, s ktorými sa Elise dostane na stovku za 4,2 sekundy. Pre tých, komu je toto stále málo má Lotus v zálohe aj verziu Elise Sport 250, ktorá má ešte o 7 kW (10 k) viac. Má však štandardne aj tlmiče Bilstein a môže mať balík karbónových doplnkov, ktoré znížia hmotnosť na 931 kilogramov.


Foto: Lotus

Exige Final Edition bude zase kompatibilný s verziami Sport 390, Sport 420 a Cup 430. Všetky majú kompresorom prepĺňaný 3,5-litrový motor V6. A o výkone znova hovorí označenie číslom. Verzia Sport 390 nahradí Sport 350, čo znamená, že výkon poskočil na takmer 400 koní. S 1138 kilogramami je na stovke za 3,8 sekundy a maximum má 277 kilometrov za hodinu.

Okrem Exige a Elise sa do dôchodku neskôr tento rok poberie aj Evora. To znamená, že Lotus predstaví úplne novú ponuku. Má byť vraj posledná s pohonom spaľovacími motormi.


Foto: Lotus

Zdroj: Autobazar.sk
Zdroj foto: Lotus

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Lotus Elise a Exige končia. Čo to znamená?