Teslu Model S čaká facelift: hranatý volant!

S faceliftami sa stretávame pravidelne. Je to hlavne vtedy, keď automobilka ešte neprinesie novú generáciu vozidla, ale tá aktuálna je na trhu už dosť dlho na to, aby si zaslúžila modernizáciu. Pri automobilkách je to tak 3-5 rokov. No a potom tu máme Teslu. Tá má na trhu Model S už predlhých 9 rokov, čo je dosť na to, aby si zaslúžila aj druhú generáciu. Tá nepríde, Tesla sa však zmohla aspoň na prvý facelift. A v niektorých oblastiach poriadne prekvapí!

Zvonku kozmetické zmeny, zvnútra o poznanie zásadnejšie.

Tesla Model S je svojim dizajnom stále mimoriadne atraktívnym a nadčasovým autom, avšak byť na trhu 9 rokov v rovnakej forme je naozaj už príliš dlho. O pripravovanom facelifte informoval portál autoexpress.co.uk. Na prvý pohľad si možno nikto nič nevšimne. Zvonku vyzerá Tesla Model S po facelifte v podstate rovnako, ako 9 ročné kúsky. Je to tak, exteriér dostal len kozmetické zmeny, niektoré línie sú ostrejšie a trošku agresívnejšie, avšak na vydarenom dizajne by bolo zbytočné čosi meniť.

Zdroj foto: autoexpress.co.uk

O to razantnejšie zmeny sú v interiéri. Ten si zachováva charakteristické črty Tesly, teda jednoduchosť, minimalizmus a veľkú obrazovku. Obrazovka v strede však už nebude na výšku, ale na šírku, ako je to obvyklé. Stále však bude nadštandardne rozmerná a bude tak dominantou interiéru. Ďalšou vydarenou vecou je extra obrazovka určená pre cestujúcich vzadu, ktorí ju jednoznačne uvítajú. Mimoriadne rozporuplným prvkom je však nový volant. V posledných rokoch sa stalo trendom meniť zaužívaný o osvedčený okrúhly tvar volantu za rôzne sploštené tvary. Tesla to však s plánovaným faceliftom posúva na úplne nový level. Jej volant je v zásade takmer úplne hranatý. Niečo takéto sa používa napríklad v monopostoch F1, kde má pilot vďaka hranatému volantu viac priestoru na nohy. Zároveň však nemusí volant prehmatávať. To je pri bežnom aute nutnosť. A práve v takýchto situáciách je hranatý volant výrazne nepraktický a do značnej miery aj nebezpečný. Navyše nový volant v Tesle Model S nemá ani veniec po celom obvode, na 1 hrane je volant celkom bez venca! Dizajnovo ide určite o zaujímavý prvok a automobilka sa pravdepodobne odvolá na to, že chcela priniesť revolučný spôsob riadenia, no kvôli bezpečnosti jej toto riešenie len veľmi ťažko schvália. Aspoň vidieť, že sa v Tesle čosi robí. Minulý rok bol pre ňu totiž prvý, kedy nebola v strate, navyše jej akcie zaznamenali pokles, tak sa začali objavovať oprávnené špekulácie nad jej budúcnosťou. Tesla žije a uvidíme, kedy prinesie konečne aj nový model, alebo aspoň novú generáciu a nie len facelift.

Zdroj foto: autoexpress.co.uk

Zdroj foto: autoexpress.co.uk

Zdroj foto: autoexpress.co.uk

Zdroj foto: autoexpress.co.uk

Zdroj: autoexpress.co.uk

Zdroj foto: autoexpress.co.uk

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Teslu Model S čaká facelift: hranatý volant!