Škoda predstaví nový malý crossover, meno má podľa schémy

Škoda začala ponúkať terénnejšie autá SUV modelom Kodiaq. K nemu pribudol Karoq a najnovší prírastok je Kamiq. Vidíte tú schému? K na začiatku, Q na konci. A nový model má meno presne na základe toho ako ostatné modely.

Nový prírastok v ponuke Škody bude na veku batožinového priestoru hrdo prezentovať názvo Kushaq. Má byť menším crossoverom ako je aktuálne Kamiq. Ale tu nám niečo nesedí, veď Kamiq je už dosť malý, kto by si ešte menší crossover kúpil. Odpoveď je v trhovej dostupnosti modelu. Bude určený pre Indiu, kde má Škoda veľmi silné pozície.


Foto: Škoda

Štart nového modelu je naplánovaný na leto 2021, zatiaľ automobilka zverejnila reálne len pohľad zboku a v temnote. Ale profil je jasný a veľmi pripomína koncept Vision IN. Je verejne známe, že Škoda nerobí koncepty len tak, vždy si z nich niečo vezmú produkčné autá. Bolo by teda logické, že Vision IN prenechá pár detailov novému Kushaqu.

Nový model bude stáť na inickom deriváte platformy MQB, konkrétne na verzii A0. Predstavenie prebehne už v marci tohto roka. Pre automobilku je India veľmi dôležitá a preto nie je prekvapenie, že pre tamojší trh má aj samostatný model, ktorý sa nemusí pozrieť na žiadny iný trh.


Foto: Škoda

Do marca sa však môžeme len domnievať, čo bude pod kapotou. Je jasné, že plug-in hybridy a elektrické pohony nehrozia. Skôr sa dá očakávať litrový trojvalec s výkonom maximálne 81 kW (110 k). A tiež je predpokladateľné, že v ponuke bude aj automatická prevodovka. Tu však ostáva otázka, či bude mať sedem stupňov, alebo šesť.

V Indii aktuálne Škoda ponúka, okrem Superbu, Karoqu a Octavie aj model Rapid. Ten však s tým Rapidom, ktorý bol v ponuke na Slovensku nemá nič spoločné. Teda okrem loga. Je to skôr Fabia sedan, ktorá dostala iný názov a u nás nebola. Tento model je pre Indiu tiež špecifický a je v ponuke práve s litrovým trojvalcom, ktorý predpokladáme aj pre Kushaq. Ten má možnosť aj automatickej prevodovky, ale iba so šiestimi prevodovými stupňami.


Foto: Škoda

O názve nového modelu je známe to, že okrem charakteristického prvého a posledného písmena má pôvod v Sanskrte, už nepoužívanom jazyku indického subkontinentu. Slovo by malo znamenať vládca, alebo kráľ.

Pôvodný obrázok od Škody sme dosť zosvetlili a pekne vidno tú podobnosť línie Kushaqu a Vision IN. Je zrejmé, že to oranžové na fotkách je práve Vision IN a Kushaq je len tá línia nižšie a v náhľade.


Foto: Škoda

Zdroj: Autobazar.sk
Zdroj foto: Škoda

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Škoda predstaví nový malý crossover, meno má podľa schémy