Aspark Owl: Meter výšky a tri milióny eur

Japonci si pripravili vlastný hyperšportový elektromobil, ktorý je prinajmenšom zaujímavý. Nie je to šialený úlet na štýl Mitsuoka, skôr by sa dalo povedať, že má niektoré línie, ktoré majú špeciály na Le Mans. Či skôr mali. Aspark Owl vyzerá ako moderná interpretácia Nissanu R390.

Prvýkrát sa tento model ukázal verejnosti pred tromi rokmi. Odvtedy pokračoval vývoj a finálna verzia uzrela svetlo koncom roka 2019. Už vtedy bolo jasné, že výkon nebude zo sekcie golfových vozíkov, ale bude sľubovať extrémne zrýchlenie a pritom jazdu bez priamych emisií.

Foto: Aspark

Aspark oznámil, že auto už si začína hľadať zákazníkov v USA a popri tom bude dostupný aj nový showroom v Osake v Japonsku. V USA už existujú dohody o predaji prostredníctvom rôznych predajcov. Stavba dílerskej siete bude pokračovať v Európe a na Blízkom východe.

Nová automobilka plánuje vyrobiť 50 kusov modelu Owl, pričom už teraz sú presne geograficky rozmiestnené. Dvadsať bude pre Európu, 20 bude pre Blízky východ a Áziu a 10 ostane pre Severnú Ameriku.


Foto: Aspark

Základom pre poriadne výkony je štvorica elektromotorov. Tie majú spolu 1475 kW (1985 k) a krútiaci moment tiež nezaostáva, dostal sa na hodnotu 2000 Nm. Aspark hovorí, že na stovku, teda skôr 96 kilometrov za hodinu, sa dostane elektromobil za 1,72 sekundy a má pokračovať až ku méte 450 kilometrov za hodinu. Dosť šialené číslo, ale treba niečo, čo spôsobí senzáciu. Senzačne však skôr pôsobí údaj o zrýchlení na 300 kilometrov za hodinu. To trvá približne ako priemernému rodinnému SUV. Na trojstovke je za 10,6 sekundy.


Foto: Aspark

O energiu sa stará batéria s kapacitou 64 kWh, ktorá sľubuje dojazd až 450 kilometrov, aj keď nie je jasné podľa akej metodiky je toto číslo udávané. Čo je však jasné je výška vozidla. Tá bude len 99 centimetrov, čo sa dá vyjadriť aj v palcoch ako 38,97 palca. Táto hodnota je ešte nižšia ako mal Ford GT40, ktorému sa to číslo dostalo aj do názvu.

Kvôli zníženiu hmotnosti používa Aspark Owl karbónom vystužené plasty a samotný monokok je z karbónu tiež. Na to, aby sa mu podarilo prejsť cez nástrahy ciest bude využívať hydraulické prvky, ktoré mu dokážu zdvihnúť svetlú výšku až na 160 milimetrov.

Cena tohto elektrického nízkeho auta je stanovená na 2,9 milióna eur.


Foto: Aspark

Zdroj: Autobazar.sk
Zdroj foto: Aspark

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Aspark Owl: Meter výšky a tri milióny eur