Máte starý Land Rover Defender? Spravte z neho karavan

Spraviť karavan sa dá naozaj zo všetkého. Ale nie všetko sa zase dokáže predierať terénom. S Volkswagenom California je naozaj ťažšie prejsť reálnym terénom. Preto pre dobrodružné účely vyzerá ako zaujímavejšia voľba niečo naozaj terénne. Tým môže byť napríklad jeden z tých novších prvých Land Roverov Defender.

Práve Defender má tú schopnosť prejsť takmer kamkoľvek. A tým pádom je dobrým základom na prestavbu na karavan. Avšak je zrejmé, že väčšina prestavbychtivých majstrov by si skôr zvolila verziu s označením 110, ktorá naznačuje aký má auto rázvor a menšia 90 by ostala stáť trochu bokom.


Foto: CamperHus

Na jednu stranu je použitie väčšieho auta logické, na druhú sa trochu zhoršuje priechodnosť terénom. Reálne sa prestavbám venuje niekoľko firiem. Napríklad CapmerHus. Ten na klasickú 110-tku dokáže dorobiť výklopnú strechu, podobne ako má práve California a prerobiť interiér.

V zadnej časti má takýto karavan posteľ, ktorá má, po rozložení, 1,1 metra na šírku a 2 metre na dĺžku. Práve zvýšená strecha pomáha pri varení, kedy je možné stáť a netreba sa nejako zásadne ohýbať, aby bol tento úkon možný. V tomto Defendrovom karavane je aj umývadlo a špeciálne navrhnuté úložné priestory. Na varenie je dostupný 4,5-kilogramový varič. CamperHus si za takúto konverziu berie 12 450 britských libier. Uvidíme, čo s cenou spraví finále Brexitu.


Foto: CamperHus

Druhou možnosťou, menej nákladnou na investíciu je kempingový box do kufra, z ktorého sa dá spraviť plocha na ležanie a dá sa z neho vysunúť varič. V našich končinách je takým niečim Egoe Nest, ale nie je kompatibilné s Defenderom, iba s Discovery 3 a 4. Reálne pre Defender takéto niečo ponúka nemecká firma Ququq, set sa vola D-Box. Je to vlastne taký kufor, v ktorom je všetko potrebné. Voda, plyn na varenie a spacia časť na matraci na  vrchu, vlastne na základné kempovanie toto úplne stačí. Celý box váži 65 kilogramov a jeho cena je 2,5-tisíca eur.


Foto: Ququq

Tretia možnosť, teda ďalšia z možností je postaviť si takýto karavan samostatne. A tam potom nezáleží na zvolenej karosérii. Felix Collier si postavil karavan z kratšieho Defenderu 90. Vnútro je väčšinou z dreva, strecha sa vyklápa tiež a svoj modrý malý karavan dostal ochranu podvozku a tiež poriadne pneumatiky. Vlastne, tak ako pri každej inej prestavbe, aj tu platí, že to, čo sa dá spraviť je obmedzené len fantáziou a rozpočtom.


Foto: Felix Collier



Foto: Felix Collier

Zdroj: Autobazar.sk
Zdroj foto: Ququq, CamperHus, Felix Collier

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Máte starý Land Rover Defender? Spravte z neho karavan