Audi SQ5 prináša druhú karosériu, je to SUV kupé

Audi má v portfóliu okrem štandardných SUV aj ich kupé verzie, ak sa to tak teda dá nazvať. Odlíšiť sa na papieri dajú doplnkovým označením Sportback. Po vzore BMW X6 sa teda rozbiehajú na cesty trochu menej praktické, ale o to dynamickejšie vyzerajúce deriváty. Takým je aj Audi Q5, konkrétne jeho verzia Sportback.

Novinkou v ponuke Q5 Sportback je vrcholná verzia SQ5 Sportback. V Európe má pod kapotou výhradne naftový motor TDI. Je to teda rozdiel oproti SQ7 a SQ8, ktoré od naftového motora prešli ku benzínovému. SQ5 v oboch svojich formách ostáva verné nafte. A má to celkom logiku. Výkonné auto na dlhé vzdialenosti so štipkou korenia na bočných cestách je vždy fajn nápad.

Foto: Audi

Výkon trojlitrového motora V6 je až 251 kW (342 k). Je to slabšia verzia, podobne ako pri modernizovanom veľkom SUV. Krútiaci moment je rovných 700 Nm. Motor tiež spolupracuje s automatickou osemstupňovou prevodovkou a pohonom všetkých kolies Quattro.

Tento naftový arzenál pod kapotou stačí na to, aby SUV-kupé vyštartovalo na stovku za 5,1 sekundy. Maximum je automaticky obmedzené na 250 kilometrov za hodinu. Motor nie je len naftový, ale pomáha mu elektromotor mild-hybridného systému. Aj to je dôvod, že tento motor v tomto aute bude mať dobré hodnoty spotreby. V reále to znamená kombinovanú hodnotu 7 litrov nafty na sto kilometrov.


Foto: Audi

Veľkým prekvapením je, že automobilka sa čiastočne zbavila falošných koncoviek výfuku a miesto nich má reálne dve koncovky na ľavej strane. Tie napravo sú falošné, lebo tam, kde by mohli byť spolu s tlmičom je nádrž na AdBlue. Ako je pre takto navrhnuté autá štandardom, aj SQ5 Sportback TDI ponúkne umelý zvuk nielen vnútri z reproduktorov, ale aj zvonka pomocou prídavného systému pri koncovkách výfuku.

 Automobilka bude SQ5 Sportback vyrábať vo fabrike v Mexiku. Pre severoamerický trh tam bude vznikať aj s benzínovým motorom TFSI a po rozobraní sa bude znova skladať zase aj v Číne, aby sa tvárilo ako auto vyrobené priamo v Číne. A na trhu nie je tento model osamotený a unikátny. Konkurenciu mu robí napríklad aj BMW X4 M40d a podobný výkon má aj Mercedes-Benz GLC 400d. Rozdielom týchto dvoch konkurentov je iné usporiadanie motora. Tiež majú šesť valcov, ale v rade, nie do písmena V.


Foto: Audi

Zdroj: Autobazar.sk
Zdroj foto: Audi

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Audi SQ5 prináša druhú karosériu, je to SUV kupé