Brutálne vojenské auto má aj Holandsko, čosi iné ako Hummer!

Hummer je azda tým najznámejším vojenským autom všetkých čias. Je účastníkom mnohých medzinárodných vojenských misií, má šialené vlastnosti v teréne, pre mnohých “drsných” chlapcov ide o auto snov. Lenže poriadne ostré armádne špeciály vedia stavať aj iné krajiny, táto chuťovka napríklad pochádza z Holandska!

Anakonda do Karibiku

Holandská spoločnosť DEBA Trucks na svojich stránkach informovala o horúcej novinke. Ide o armádne vozidlo vhodné aj do tých najextrémnejších podmienok. Volá sa DMV Anaconda 4x4 a na prvý pohľad vyzerá ako stroj z filmu Mad Max. Ponúka však tie najsofistikovanejšie technológie a vlastnosti, s ktorými sa nestratí ani v najnáročnejších podmienkach.

Zdroj foto: diarimotor.com

Na úvod, prečo toto vozidlo vlastne vzniklo? Holandsko bolo kedysi jednou z najmocnejších koloniálnych mocností. Svoje územia malo po celom svete a niektoré z nich aj v exotickom Karibiku. Nuž a práve v Karibiku má Holandsko stále svoje územia a 2 vojenské základne, ktoré chce zabezpečiť práve Anacondou 4x4.

Zdroj foto: diarimotor.com

Ak máte na prvý pohľad pocit, že je vám toto auto povedomé, čiastnočne to môže byť pravda. Základom je totiž nákladiak Iveco Daily. Nadstavba na podvozok môže byť naozaj rôznorodá. Anaconda môže byť špecializovaná pre podporné, prieskumnícke aj veliteľské vojenské jednotky. So svetlou výškou až 50 cm nie je pre Anacondu problémom žiaden terén. V oblasti Karibiku je potrebné, aby sa vojaci dokázali s vozidlom prebrodiť aj rozmočeným terénom. Brodivosť je na úrovni 70 cm, v špeciálnej úprave pre prieskumnícke týmy dokonca až 150 cm! Anaconda je dlhá 5 270 mm takže nejde o žiadneho drobca. A čo sa stará o pohon? Pod kapotou je 3 litrový naftový motor, ktorý má výkon 180 koní. Nuž, to nie je práve ohromná dávka výkonu. Hlavne ak si vezmete do úvahy, že celý kolos váži nesmiernych 3,9 tony. Prázdny! Keď si uvedomíte, že toto armádne vozidlo má aj pancierovanie, môže byť vabavené guľometom, plus posádka, dohromady sme na šialených 7,1 tony. Práve kvôli tomu je maximálka na úrovni 110 km/h, čo však na takéto určenie bohato postačuje. Posádka má okrem pohonu 4x4 k dispozícií aj 8 stupňovú automatickú prevodovku. Z praktického hľadiska poteší aj rozmerná nádrž, dojazd činí až 1 000 km. Celkovo vznikne 46 kusov tejto Anacondy, primárne bude určená pre účely Holandska, časť z nich však pôjde do predaja aj pre ostatné krajiny. Cena je však neznáma.

Zdroj foto: diarimotor.com

Zdroj: dmv4x4.com

Zdroj foto: diarimotor.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Brutálne vojenské auto má aj Holandsko, čosi iné ako Hummer!