Ruský roadtrain do najnáročnejších podmienok!

Nákladné vozidlá stretávame na cestách každý deň. Niekedy ide o biele kuriérske dodávky, inokedy o klasické kamióny prevážajúce najrôznejší materiál. Vždy však ide a autá väčšie ako to, čo obvykle šoférujetete. V niektorých oblastiach sveta je pojem “veľký” nákladiak na úplne inom leveli. Napríklad v Austrálií, kde miestne cesty brázdia tak dlhé nákladiaky, že ich mnohí prirovnávajú skôr ku vlakom. Podobný projekt pochádza aj z Ruska, akurát je v mnohom ešte extrémnejší!

Tonar 7502 - dobyvateľ

Ruský automobilový priemysel je zaujímavý hlavne najrôznejšími kuriozitami. Prerobené Lady sú tu na dennom poriadku a osobitý ruský štýl dostalo mnoho lokálnych projektov. Jedným z nich je aj Tonar 7502, nákladiak do tých najextrémnejších podmienok na planéte!

Zdroj foto: trucksplanet.com

O tomto projekte informoval portál trucksplanet.com. Ide o nákladiak do tých najextrémnejších podmienok. Sibír v Rusko je oblasťou s jednou z najväčších koncentrácií ložísk železnej rudy. Lenže tú treba nejako z nehostinnej pustatiny dostať. Nakoľko je tu železníc menej ako málo, jedinou možnosťou sú brutálne nákladné trucky, ktoré zvládnu aj tie najšialenejšie podmienky. Tonar 7502 je presne takýmto autom. Ruské monštrum s ťahačom a 2 návesmi o celkovej dĺžke ťažko uveriteľných 28 metrov. Hmotnosť kolosu je neskutočných 170 ton, nosnosť 127 ton a výška 4,5 metra. To sú skutočne parametsre takmer cestného vlaku na ďalekej Sibíri.

Zdroj foto: trucksplanet.com

Poďme pod kapotu. Pod ňou sa nachádza mohutné srdce parametrov pre vodiča osobných áut nepredstaviteľných. 19 litrový motor s výkonom 760 koní! Niečo takéto by bežný športiak katapultovalo do nadpozemských rýchlostí, pri tomto obrovi sa budete musieť uspokojiť s nižšími hodnotami. Maximálka je na úrovni 45 km/h, ak je Tonar 7502 prázdny, tak 60 km/h. To možno vyznie ako málo, avšak vzhľadom na región pôsobenia Sibír by sme ani s vyššími rýchlosťami príliš rátať nemohli. Čo sa týka kabíny, vodič má k dispozícií palubný počítač, farebnú obrazovku, 4 airbagy. Iste, na naše pomery smiešna výbava, no v Rusku ide o výbavu, ktorú majú len tie najlepšie vybavené automobily. No a najviac pôsobivá je na modeli Tonar 7502 jeho použiteľnosť. Okrem pohonu 6x6 dokáže operovať v naozaj extrémnych podmienkach. Operačná teplota je od -60 až do +50 stupňov Celzia. Nuž a dojazd? Bude celkom dostatočný, lebo sa tu nachádzajú 2 nádrže s celkovým objemom 1220 litrov. Spotreba síce známa nie je, avša vyťažená železná ruda sa bezproblémov dostane tam, kam má. Toto auto nie je exkluzivitou len pre ruský trh. Dá sa aj kúpiť. Nestojí však vôbec málo. Po prepočte okolo 466 000 €! Nie je to málo, na druhej strane sa jedná o nákladiak, na ktorý sa dá spoľahnúť vo všetkých, aj tých najextrémnejších podmienkach na tejto planéte.

Zdroj: trucksplanet.com

Zdroj foto: trucksplanet.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Ruský roadtrain do najnáročnejších podmienok!