Chceš malé rýchle BMW čo ťa nezruinuje? Toto je ono!

Tri písmenká BMW v mnohých evokujú hotové stelesnenie rýchlosti. Lenže BMW a rýchlosť sa rovná poriadne mastná suma, ktorá vám ubudne z účtu. Našťastie BMW má rad 1, do ktorého prináša výkonnú, avšak cenovo dostpunejšiu alternatívu k najrýchlejšiemu BMW M135i. Novinka sa volá BMW 128ti.

Keď chceš rýchlosť ale na M-ko nemáš

Pri kúpe BMW často rozhodujú aj peniaze. Pri BMW je síce tak široká ponuka príplatkovej výbavy, že aj najzákladnejší model nabitý výbavou môže vyjsť výrazne drahšie ako vyšší model. Ak však hľadíte hlavne na výkon, rozdiely sú tiež dosť vysoké. BMW však prišlo s relatívne dostupným a ostrým hatchbackom, o ktorom informoval portál carwow.co.uk. Ide o BMW 128ti, ktoré je postavené pod BMW M135 xDrive.

Zdroj foto: carwow.co.uk

Najväčším rozdielom medzi oboma modelmi je výkon a systém pohonu. Novinka má pod kapotou 2 litrový 4 valcový motor s výkonom 265 koní. Poháňané sú však len predné kolesá, čosi, z čoho si ešte pred pár rokmi aj samotné BMW robilo žarty. Žiaľ zistilo, že pohon predných kolies je komerčne zaujímavejší a drvivá väčšina majiteľov BMW výhody zadného pohonu nikdy nezúžitkovala. Na druhej strane je takéto riešenie o 80 kg ľahšie, ako pohon všetkých 4 kolies pri M-ku.

Zdroj foto: carwow.co.uk

Čo sa týka dynamických parametrov, tak zrýchlenie 0-100 km/h dosiahne za 6,1 sekundy, ide teda o mimoriadne svižné zvezenie. K fantastickému pocitu z jazdy prispieva podvozok z radu M, ktorý je o 1 cm znížený a má tuhšie tlmiče a pružiny, ktoré podržia aj pri rýchlom prejazde ostrejších zákrut. Z M-ka pochádzajú aj brzdy, potešia aj športové pneumatiky, športové naladenie riadenia či samosvorný diferenciál. Niekoho však zamrzí absencia manuálnej prevodovky, k dispozícií je len 8 stupňový automat. Čo sa týka ceny, tá pre Anglicko je nastavená na približne 36 400 €, u nás na ňu ešte len čakáme. Je to o približne 10 000 € menej, ako za vrcholné M-ko. Ak ale chcete rýchly hatchback a nepotrpíte si na značke BMW, tak Ford Focus ST môže byť zaujímavejšou kúpou. Je o takmer 4 500 € lacnejší, maximálka je rovnaká, 250 km/h avšak má ešte o 15 koní viac a na 100 km/h sa dostane o takmer pol sekundu skôr! Nuž, BMW nebude nikdy autom vyhrávajúcim kategórie pomer cena/kvalita, ide o voľbu srdca.

Zdroj foto: carwow.co.uk

Zdroj: carwow.co.uk

Zdroj foto: carwow.co.uk

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Chceš malé rýchle BMW čo ťa nezruinuje? Toto je ono!