Z Európy do Číny autom po diaľnici? Možno už o pár rokov!

Cestná infraštruktúra je čosi, čo má pre náš život mimoriadny význam. Bez kvalitnej infraštruktúry by neexistoval ani obchod a rozvoj jednotlivých krajín. Iste, čo sa týka infraštruktúry, tak u nás je stále čo vylepšovať. Čoskoro však možno vznikne diaľnica, ktorou sa budeme môcť dostať až do ďalekej Číny.

Nekonečné budovanie diaľnice? Nie všade!

Ak sa povie výstavba diaľnice, takmer každého iste napadne nekonečný príbeh s názvom diaľnica Bratislava - Košice. Každú chvíľu sme svedkami neúspechov a odkladov a dúfame, že sa dokončenia našej diaľnice dočkajú aspoň naše vnúčatá. Lenže niekde to ide rýchlejšie a v oveľa väčšom meradle. Portál ica-construction.ru informoval o naozaj odvážnom pláne Ruska. To chce spojiť Moskvu s mestom Kazaň. Tam sa má diaľnica stáčať smerom na juh a viesť až po hranice s Kazachstanom. Do 4 rokov by radi Rusi zvládli polovicu celej dĺžky trasy, cena realizácie sa má pohybovať na úrovni okolo 2 miliardy €. Nuž a Rusi chcú spojiť dokonca bieloruskú hranicu s tou kazachstanskou v priebehu niekoľkých rokov. Nie je zrejmé, o koľko rokov pôjde, no je len málo pravdepodobné, že to bude trvať dlhšie ako stavba diaľnice na Slovensku.

Zdroj foto: ica-construction.ru

Najzaujímavejšie je, že ako úsek medzi Moskvou a Kazachstanom, tak aj medzi Moskvou a Bieloruskom budú súčasťou takzvanej Meridian Highway. Pôjde o medzináronú cestu s dĺžkou ať takmer nepredstaviteľných 8 000 km! Táto diaľnica bude v budúcnosti spájať Hamburg s čínskym Šanghajom. Iste, takúto 8 000 km dlhú trasu asi nikto len tak zo zaujímavosti neprejde, no pomôže hlavne obchodu a nákladnej doprave. Ak by sa o pár rokov, až bude celá diaľnica hotová našiel nejaký odvážlivec, pri non-stop jazde a rýchlosti 130 km/h by jej absolvovanie trvalo okolo 2,5 dňa. Na druhej strane pri dnešnej cene nafty, niekde aj len 1 € a spotrebe 6 litrov by ste za palivo na takúto cestu zaplatili okolo 480 €. Ak by sa v aute striedali 4 vodiči, cesta spiatočne by vyšla na 240 € na osobu, čo je v porovnaní s cenami leteniek skvelá suma. Možno tip do budúcna pre ozajstných dobrodruhov bažiacich po low-cost dobrodružstve počas naozaj netradičného road tripu.

Zdroj foto: ica-construction.ru

Zdroj: ica-construction.ru

Zdroj foto: ica-construction.ru

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Z Európy do Číny autom po diaľnici? Možno už o pár rokov!