MINI pripomenulo špeciálnou sériou legendárneho Paddyho Hopkirka

MINI začínalo ako lacné auto pre masy, imidžová ikona sa z neho stala až postupne. K veľkému úspechu mu výrazne pomohla aj kariéra v rally, kde malé auto deklasovalo aj väčšie a výkonnejšie vozidlá. A za týmto úspechom je aj Paddy Hopkirk.

Práve Paddy riadil malé auto v roku 1964 na náročnej rally Monte Carlo, kde ho úspešne doviedol do cieľa na prvom mieste. Automobilka práve tohto jazdca pripomína špeciálnou sériou MINI Cooperu S. Paddy Hopkirk Edition sa bude líšiť niekoľkými vizuálnymi vylepšeniami.

Foto: MINI

Zovňajšok ozvláštni téma pripomínajúca nielen jazdca, ale aj konkrétne víťazné auto. Čísla 37 na dverách sú teda logickým prvkom. Na prednej kapote je asymetricky umiestnený pás, na ktorom je podpis Paddyho Hopkirka a 3D efekt s kombináciou 33 EJB, čo bolo pôvodné evidenčné číslo malého pretekárskeho auta.



Foto: MINI

Na poslednom stĺpiku karosérie je zase logo, ktoré pripomína to, ktoré má samotný pretek, ale je na ňom znova číslo auta, meno pretekára a číslo 1964, ktoré zase pripomína rok, kedy malo MINI taký výrazný úspech. Je jasné, že karoséria modelu bude červená, tak ako na pôvodnom aute. Má však niekoľko čiernych kontrastných detailov a bielu strechu. Napríklad disky majú priemer 17 palcov a sú čierne.

Vnútro malého modelu nebolo treba príliš meniť, lebo je zaujímavé aj v sériovom stave. Prístrojová doska má obklad z čierneho lakovaného plastu. Meno Paddyho Hopkirka je na osvetlenej lište na prahu, ktorá je viditeľná po otvorení dverí.


Foto: MINI

Motor sa však nemení a je štandardnou verziou Cooperu S. Z dvojlitrového radového štvorvalca pumpuje výkon 141 kW (192 k) a krútiaci moment 281 Nm. Na stovke je za 6,6 sekundy, čo znamená, že malému autu prepožičiava dostatočnú dynamiku.

Paddy Hopkirk bol síce prvý, kto pre MINI získal titul na rally Monte Carlo, ale potom sa to podarilo aj v rokoch 1965 a 1967. Tam ale bola farebná schéma rovnaká a nepredpokladá sa, že by MINI vytváralo v budúcnosti edície pre týchto pretekárov. Okrem MINI Cooper S bude v ponuke s trojdverovou a päťdverovou karosériou a okrem neho sa bude dať edícia Paddy Hopkirk kombinovať aj s verziou John Cooper Works. Najvýkonnejšia verzia má výkon posunutý na 170 kW (231 k).


Foto: MINI

Zdroj: Autobazar.sk
Zdroj foto: MINI

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / MINI pripomenulo špeciálnou sériou legendárneho Paddyho Hopk...