21 ročná Honda sa predala drahšie, ako nové Ferrari!

Automobilka Honda u nás nie je až tak rozšírená, no jej modely obvykle znamenajú záruku kvality. Nie nadarmo sa hovorí Japonec na koniec. Honda má v portfóliu mnoho zaujímavých modelov, nie sú však tak legendárne, aby mohli svojou hodnotou konkurovať napríklad takému Ferrari. Až na túto výnimku.

Honda NSX alebo nové Ferrari?

Tomu, kto sa vo svete automobilov aspoň trochu vyzná nie je potrebné Hondu NSX predstavovať. Teda tú pôvodnú, prvú generáciu. Portál bringatrailer.com priniesol informácie o jednom exemplári, ktorý je omnoho vzácnejší, ako ostatné. Ide o kúsok z limitovanej edície Zanardi Edition, z ktorej vzniklo len 52 vozidiel. Táto edícia bola venovaná práve Alexovi Zanardimu, ktorý si v rokoch 1997 až 1999 podmanil sériu CART, v ktorej jazdil práve s Hondou. Okrem toho v rokoch 1991 až 1994 pôsobil aj v F1, rovnako si v nej zajazdil aj v roku 1999. Poznáte ho možno kvôli jeho ťažkej nehode, pri ktorej prišiel o obe nohy a napriek ktorej sa nevzdal a pretekal aj naďalej. Poďme však už k Honde NSX Zanardi Edition.

Zdroj foto: bringatrailer.com

Zaujímavosťou je, že z tohto auta bolo síce vyrobených 52 kusov, avšak posledný kus zo série má číslo 51. Ako je to možné? Honda NSX Zanardi Edition s číslom 0 bol novinárskou verziou, číslo 1 dostal samotný Zanardi. Na predaj je kúsok s poradovým číslom 51, ktorý patril motocyklovému pretekárovi Miguelovi Duhamelovi. Táto Honda NSX dostala pevnú strechu, odľahčený spoiler a niekoľko ďalších komponentov zameraných na úsporu váhy, vďaka čomu bola o 68 kg ľahšia, ako klasická Honda NSX. Je tu upravený podvozok a riadenie, elektronicky nastaviteľné sedadlá boli v tej dobe v športiakoch vzácnosťou. Elektronika totiž zvyšovala hmotnosť a športiak chcete mať jednoducho čo možno najľahší. Preto je prekvapivé, že tu nájdete ako klimatizáciu, tak aj audio systém.

Zdroj foto: bringatrailer.com

Čo sa týka motora, na tak ľahké auto je 3,2 litrový 6 valcový motor s výkonom 294 koní viac než dosť. Navyše ide o 20 koní viac, ako má klasická Honda NSX. Tento konkrétny kúsok z roku 1999 má fantastický nájazd, za sebou má len 19 300 km, čo je v podstate nič. Ničím však nie je cena, za ktorú sa auto predalo. V aukcií si ho zadovážil nový majiteľ za v prepočte 236 000 €, čo je cena, za ktorú si viete kúpiť hoc aj Ferrari.

Zdroj foto: bringatrailer.com

Zdroj: bringatrailer.com

Zdroj foto: bringatrailer.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / 21 ročná Honda sa predala drahšie, ako nové Ferrari!