Suzuki Jimny sa vráti! Ako malá dodávka

Suzuki je tiež automobilkou, ktorá musí brať do úvahy emisné normy a najmä emisné pokuty. Aj preto sa zdalo, že v Európe perfektný model Jimny skončí. Našťastie to tak nie je a vracia sa po dočasnej absencii. Má to však jeden háčik.

Suzuki Jimny najnovšej generácie je fakt výborné malé terénne auto s prijateľnou spotrebou a podovozkom, ktorý dokáže konkurovať tým najdrsnejším off-roadom. Takmer. Kam prejde Lada 4x4, tam sa dostane aj Jimny. Ale s polovičnou spotrebou a komfortom.

Foto: Suzuki

Lenže motor, ktorý je pod kapotou, 1,5-litrový štvorvalec, produkuje vražedných 180 gramov CO2. Reálne to nie je až taká environmentálna záťaž, ale cenová určite. Ak sa za každý gram CO2 naviac od hodnoty 95 gramov platí 95 eur, tak je celková pokuta za toto auto viac ako 9-tisíc eur. Pri hmotnostiach 1 tona prevádzková a 1,4 tony celková spadá Jimny do najhoršej skupiny. Ťažšie autá majú trochu úľavy.

Pri cene 19-tisíc eur za lepšie vybavenú cenu nemá Suzuki šancu zatiahnuť pokutu z vlastných zdrojov, lebo by bolo v mínuse. A tiež zvýšiť cenu o 9-tisíc nie je možné, lebo potom by si Jimny nikto nekúpil. S cenou 28-tisíc eur by bola cena úplne nekonkurenčná a nikto by si ho nekúpil. Odchod z trhu bol teda celkom logický. Teraz sa však Jimny vracia.


Foto: Suzuki

Nová verzia Jimny dostupná v Európe bude úžitková, lebo úžiťkové autá majú iné emisné normy. Veď aj Mitsubishi odchádza s osobnými modelmi z európskych trhov a ešte chvíľu ostane len pick-up L200. Zmenený Jimny bude mať iba dve predné sedadlá a veľký priestor v kufri. Veľký priestor v kufri znamená, že objem má približne slušných 863 litrov až po strechu, čo je o 33 litrov viac ako keď boli sklopené zadné sedadlá v štvormiestnej verzii. Priestor pre náklad a pre pasažierov delí nová mriežka naozaj na štýl úžitkového auta.

Vo výbave stále zostáva pohon Allgrip so zapínateľným pohonom všetkých kolies a aj s redukciou. Motor teda ostáva 1,5-litrový štvorvalec, ktorý ponúka 75 kW (102 k). Tento agregát si pýta prídel okolo 7,5 litra pri štandardnej jazde a na diaľnici zvláda pri 130 kilometroch za hodinu a naozaj vysokých otáčkach jazdiť za 8,5 litra. Vzhľadom na to aké auto je sú to výborné hodnoty. S Ladou 4x4 sú tak o polovicu vyššie.


Foto: Suzuki

Zdroj: Autobazar.sk
Zdroj foto: Suzuki

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Suzuki Jimny sa vráti! Ako malá dodávka