V Estónsku namiesto pokuty zastavíš na 45 minút!

Polícia na cestách je pre každého vodiča vďačnou témou na nekonečné rozhovory. Predovšetkým pokutovanie. Iste, na predpisy treba dohliadať, avšak je potrebné, aby sa na ich dodržiavanie dohliadalo systematicky a nie len preto, aby si mohla hliadka spraviť čiarku. S týmto problémom bojujú takmer všetky krajiny. Estónsko sa rozhodlo ten systém prehodnotiť.

Zaplatíš alebo počkáš?

Mnoho krajín sa snaží nájsť čo možno najefektívnejší spôsob vyberania pokút a dohliadania nad dodržiavaním predpisov. Portál interfax.ru informoval o novinke, s ktorou prichádzajú policajti v Estónsku. Je chvályhodné, že sa miestna vláda rozhodla pre zmenu, o jej účinnosti a efektívnosti však budete možno pochybovať.

Zdroj foto: newsbook.com

Táto zmena sa týka merania prekročenia rýchlosti. V prípade, ak prekročíte povolenú rýchlosť o viac ako 20 km/h, nič sa nemení. Pri prekročení do 20 km/h, čo sa dá pokladať za možno menej závažný priestupok vám dá policajt v Estónsku na výber. Previnilec si bude môcť vybrať z dvoch alternatív. Tou prvou bude zaplatenie pokuty, za každý 1 km/h nad limit v sume 3 €. Ak teda prekročíte rýchlosť napríklad o 10 km/h, platíte 30 €. Druhou alternatívou bude odstaviť na vyhradenom mieste pre previnilcov, kde budete musieť stáť 45 minút.

Prečo? Estónska vláda si myslí, že zdržanie vodiča môže byť pre neho dostatočne výchovnou metódou. Navyše sa bude stáť na miestach, ktoré budú špeciálne označené pre previnilcov a Estónsko počíta aj s tým, že takáto forma verejnej hanby bude efektívnejšia, ako finančný postih. Na druhú stranu to otvára priestor špekuláciám, či nebudú vodiči riskovať 45 minútové zdržanie pravidelným prekračovaním rýchlosti. Ak na limite 50 km/h pôjdete 69 km/h, čo je pokuta 57 €. 45 minút čakania tak bude pre mnohých prijateľnejšie. Na druhej strane ak pôjdete v takomto prípade 53 km/h, nebudete stáť 45 minút ale tých 9 € radšej zaplatíte. Ešte raz, chvályhodné, že sa Estónsko snaží o zmenu, otázkou je, či bude mať efekt.

Zdroj: interfax.ru

Zdroj foto: newsbook.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / V Estónsku namiesto pokuty zastavíš na 45 minút!