Nový Mercedes-Benz triedy S príde o väčšinu tlačidiel

Nová generácia Mercedesu triedy S príde už čoskoro, čo znamená, že automobilka pripravuje verejnosť odhaľovaním jednotlivých detailov. Aktuálne je vonku to, ako bude vyzerať informačno-zábavný systém. Aj do vrcholného modelu sa dostane MBUX, ale trochu pokročilejší ako je napríklad v Áčku.

Nový systém využije spolu až 5 displejov, čím eliminuje takmer všetky fyzické tlačidlá. O odpútavaní pozornosti pri hľadaní prstom po displeji asi nemôže byť reč, na to Mercedes implementoval hlasové ovládanie, ktoré v eSku bude ešte interaktvívnejšie a komunikatívnejšie ako v ostatných modeloch.

Foto: Mercedes-Benz

Z tých piatich displejov sú dva vzadu pre pasažierov, jeden je pred vodičom miesto prístrojov, jeden je vo forme head-up displeja s naozaj veľkou plochou a jeden je klasicky v strede a ovláda takmer všetko. Head-up displej dokáže pomocou špeciálneho 3D zobrazenia vkladať do zorného poľa, vizuálne 10 metrov pred auto, návestia kam má vodič ísť. Takže je to určitá forma rozšírenej reality.

Každý z displejov využíva technológiu OLED. Tá je úspornejšia a svietia len tie body, ktoré sú iné ako čierne. Pri iných displejoch svieti väčšinou celá plocha, vrátane čiernych častí. Výhodou OLED je teda nielen nižšia spotreba elektrickej energie, ale aj omnoho lepší kontrast displeja.


Foto: Mercedes-Benz

Pred vodičom je 3D displej, ktorý funguje aj bez nutnosti použitia špeciálnych okuliarov ako je to v kine.  Trieda S ponuke aj MBUX Interior Assist, ktorý dokáže upozorniť, že v detskej sedačke ostalo dieťa a vodič odchádza od auta. Tiež dokáže zistiť, či je kompatibilná detská sedačka poriadne ukotvená.

Pre novú verziu je samozrejmosťou vysoké rozlíšenie displejov a tiež absencia kolieska na ovládanie, ktoré bolo pri predchádzajúcom systéme Command Online. Zastupuje ho dotykové ovládanie a tiež hlasové povely, ktorými sa dá kontrolovať väčšina funkcií. Doteraz MBUX komunikoval najbližšie v českom jazyku. Je veľká pravdepodobnosť, že Slovenčina pribudne tiež.


Foto: Mercedes-Benz

Zdroj: Autobazar.sk
Zdroj foto: Mercedes-Benz

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Nový Mercedes-Benz triedy S príde o väčšinu tlačidiel