VIDEO: jednokolka, čo uháňa 112 km/h!

Rýchlostné rekordy sú niečo, čomu sa ľudstvo venuje už od nepamäti. Rekordy a posúvanie hraníc je čosi, čo ľudí fascinuje a ženie dopredu. Túžba prekonať sa, prípadne niekoho iného je často krát taká silná, že svojej obsesií venujú ľudia aj podstatnú časť svojho života. Dosť času venovala tomuto projektu aj skupina konštruktérov z Duke University v USA.

Aj jedno koleso stačí

Keď sa povie rýchlostný rekord, obvykle očakávate buď auto so 4 kolesami, alebo motorku s 2 kolesami. Že sa o nejaký rekord pokúsi roztodivný dopravný prostriedok s 1 kolesom iste nenapadne vôbec nikomu. Lenže o niečom takom infomroval portál timesofindia.indiatimes.com. Partia nadšených konštruktérov, študujúcich na Duke University v Severnej Karolíne v USA sa rozhodla pre poriadne ambiciózny projekt a nemenej ambiciózny cieľ. Dostať sa do Guinessovej knihy rekordov vďaka najrýchlejšej jednokolke na svete!

Zdroj foto: autoevolution.com

Jazda na jednokolke je už sama o sebe náročná. Udržanie sa na nej chce výbornú stabilitu a koordináciu pohybov. Jednoznačne ide o pravdepodobne najnevhodnejšie vozidlo na prekonávanie akýchkoľvek rýchlostných rekordov. Napriek tomu, že v začiatkoch šlo o výsostne študentský projekt, aktuálne na ňom pracuje aj niekoľko profesionálov a dokonca aj ľudia, ktorí pracujú na vesmírnom programe SpaceX. Táto jednokolka je naozaj technologický unikát s pomerne neosobným menom, EV360.

Zdroj foto: autoevolution.com

Čo sa týka pohonu, jedná sa o elektrické vozidlo. Elektromotor disponuje výkonom 31 koní, čo je na malé a ľahké vozidlo dostačujúce. Čo sa týka rekordu, je potrebné prekonať hranicu 98,464 km/h. Ambícia nového projektu je však vyššia, pokoriť métu 112 km/h. Čo sa týka dojazdu, ten je len niečo vyše 14 km pri priemernej rýchlosti 32 km/h, takže pri tomto pokuse to bude ešte oveľa menej. Je to pochopiteľné, účelom jednokolky EV360 je len prekonanie tohto rekordu, do bežnej premávky by šlo o výsostne nepraktické vozidlo. Aj na videu je zrejmé, že aj samotný testovací jazdec má so stabilitou nemalé problémy.

Zdroj: timesofindia.indiatimes.com

Zdroj foto: autoevolution.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / VIDEO: jednokolka, čo uháňa 112 km/h!