Zvýšili povolenú rýchlosť, počet nehôd poklesol. Kde?

Rýchlostné obmedzenia su takmer po celom svete. V podstate ich každý už vníma ako úplnú samozrejmosť. Tu môžem ísť 50 km/h, tu 90 km/h, tu 130 km/h. Človek to berie automaticky, nad zmyslom týchto limitov sa však príliš nezamýšľa. Mnoho z nás to berie ako krok ku zvýšeniu bezpečnosti na cestách. Možno vás prekvapí, že to nemusí byť tak celkom pravda.

Rýchlejšie je bezpečnejšie?

V mnohých krajinách sa s obmedzením maximálnej rýchlosti stretávame bežne. Je niekoľko výnimiek, ako napríklad v Nemecku, kde je na vybraných diaľničných úsekoch neobmedzená rýchlosť. Poviete si, že je to niečo dokonalé pre cestných pirátov, ale niečo extrémne nebezpečné? Omyl, nemecké diaľnice sú považované za jedny z tých najbezpečnejších vôbec. O tom, že vyššia rýchlosť neznamená vyššiu nehodovosť informuje aj portál swov.nl.

Tento portál nie je len tak nejakou stránkou, ale ide o oficiálnu organizáciu, ktorá skúma oblasť bezpečnosti dopravy v Holandsku. Táto organizácia navyše často presadzuje najrôznejšie obmedzenia a opatrenia, ktoré bezpečnosti pomáhajú. Sama ale skonštatovala, že sa nepodarilo preukázať, že zvýšenie rýchlostných limitov na cestách vedie k zvýšeniu rizika na cestách.

Zdroj foto: wewantancar.com

V Holandsku o tom navyše vedia svoje. Síce pred časom krajina znížila maximálku na diaľnici, bolo to z dôvodu obmedzenia emisií, nie z dôvodu bezpečnosti. V roku 2012 ale Holandsko celoplošne zvýšilo maximálku na diaľniciach z pôvodných 100 km/h, respektíve 120 km/h na vybraných úsekoch na 130 km/h. Zaujímavosťou je, že na úsekoch, kde ostali v platnosti pôvodné, nižšie limity sa nehodovosť postupne zvyšovala, na úsekoch so zvýšenou maximálkou to bolo výrazne lepšie. Ďalším príkladom je aj vyššie spomenuté Nemecko. Mnohých možno prekvapí, že v niekdajšom ČSSR v 70-tych rokoch taktiež platila neobmedzená rýchlosť, limity boli zavedené až neskôr. Nuž, logika človeka znížené limity ospravedlňuje, prax však ukázala opak. Ísť rýchlejšie nemusí nutne znamenať menej bezpečne.

Zdroj: swov.nl

Zdroj foto: wewantancar.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Zvýšili povolenú rýchlosť, počet nehôd poklesol. Kde?