Ako zamedziť nehode kvôli pomýleným pedálom? Subaru má riešenie!

Pri šoférovaní sa pravdepodobne nezamýšľate nad tým, ktorý pedál je plyn a ktorý brzda. Teda, pokiaľ si práve nerobíte vodičák v autoškole. Inak je to absolútne automatická činnosť. Napriek tomu je internet plný videí, kde sa komusi podarilo zameniť si brzdu s plynom a malo to neblahé následky. Aj keď tomu celkom nerozumieme, tento problém je dostatočne veľký na to, aby ho riešila tak slávna automobilka, akou Subaru určite je.

Nereálny problém? Ani nie!

Pomýliť si pedále je pre väčšinu aktívnych vodičov niečo absolútne nepredstaviteľné. No nájdu sa aj také prípady a v lepšom prípade končia poriadne pokrčenými plechmi. Portál torquenews.com však prišiel s informáciou o systéme z dielne Subaru, ktorý by mal tento problém vyriešiť. Iste, u nás sa s niečím podobným stretnete len mimoriadne vzácne, v krajinách, kde sa väčšinovej obľube tešia automatické prevodovky je to celkom bežné. Ak si človek robí vodičák na aute s automatickou prevodovkou a s takým autom celý život jazdí, veľmi jednoducho si zvykne na 2 pedále. No a keď takýto vodič potom sadne do auta s manuálnou prevodovkou, v lepšom prípade to skončí pokrčenými plechmi, v horšom sa nedokáže ani len pohnúť. A práve táto skupina vodičov je najčastejšie dôvodom podobných nehôd, na ktorých sa my ostatní len schuti zasmejeme.

Zdroj foto: torquenews.com

S niečím takýmto sa rozhodla skoncovať automobilka Subaru. Znalec automobilov by podobný krok čakal skôr z dielne Volva, ktoré predstavuje etalón bezpečnosti. Do modelov XV a Impreza začína v Japonsku a USA predávať systém, ktorý to má zaručiť. Pri jazde do rýchlosti 10 km/h sledujú senzory pri cúvaní okolie auta v rozsahu 3 metre. Ak v tomto rozsahu zaznamenajú akúkoľvek prekážku a vodič naďalej cúva nezmenenou rýchlosťou alebo nebodaj zrýchli, elektronika odpojí prívod paliva a auto sa zastaví. Za takýto systém si Subaru účtuje po prepočte 460 €, dali by ste na neho toľko?

Zdroj foto: torquenews.com

Zdroj: torquenews.com

Zdroj foto: torquenews.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Ako zamedziť nehode kvôli pomýleným pedálom? Subaru má rieše...