Toyota ponúkne nové sedemmiestne SUV, prichádza Highlander

Ponuka terénnejších áut od Toyoty má celkom veľa zástupcov. Začínať sa onedlho bude Yarisom Cross, v portfóliu je CH-R, RAV4 a tiež Land Cruiser a dá sa povedať, že aj Hilux. A to je len európska ponuka, onedlho ju však doplní nový model Highlander.

Ako by sa dalo očakávať, pod kapotou netreba hľadať naftové agregáty, tu budú na nízku spotrebu zamerané hybridné technológie. Nový Highlander má dĺžku takmer 5 metrov a stojí na 20-palcových kolesách, ktoré vôbec nevyzerajú príliš veľké v porovnaní s celkovými proporciami nového SUV. Toyota postavila tento model na platforme GA-K. To znamená, že má spoločné prvky s Camry, RAV4, ale aj s Lexusom ES300h. Základom je teda predokolkový systém, ale s možnosťou pohonu aj zadnej nápravy pomocou elektromotorov.

Foto: Toyota

Aj napriek tomu, že hybrid má vzadu batérie, poskytuje miesto pre sedem pasažierov. Stredný rad je posuvný v rozmedzí 180 milimetrov, čo na úkor priestoru na kolená poskytne viac miesta pre pasažierov úplne vzadu. V prípade zloženia tretieho radu sedadiel do podlahy vznikne batožinový priestor s objemom 658 litrov a dá sa do neho dostať bezdotykovo zamávaním nohou pod nárazníkom.

Pre lepšie vybavené modely ponúka automobilka informačno-zábavný systém s uhlopriečkou až 12,3 palca a podporou Apple CarPlay a Android Auto. Nebude chýbať ani možnosť bezdrôtovo nabíjať kompatibilné mobilné zariadenia. A z RAV4 Highlander prevezme špeciálne spätné zrkadlo, ktoré bude zobrazovať obraz z kamery umiestnenej nad zadným oknom. Eliminuje tak zavadzajúce opierky hlavy a samotné hlavy pasažierov v odraze reálneho zrkadla.


Foto: Toyota

Hybridný pohon vozidla má na starosti podobný systém ako používajú ostatné modely v tejto veľkosti platformy. Benzínová zložka je 2,5-litrový benzínový atmosférický agregát pracujúci v Atkinsonovom cykle. Ten pomocou kývavej ojnice umožňuje všetky 4 cykly zvládnuť pri jednom otočení kľukového hriadeľa. Takýto motor je účinnejší ako motor s Ottovým cyklom, avšak pridáva hmotnosť a veľkosť.

Akumulátor systému je síce vzadu, ale našiel miesto pod stredným radom sedadiel. Využíva NiMH články. Celkový výkon sústavy je 179 kW (244 k) a aj napriek vysokému výkonu vypúšťa len 146 gramov CO2 každý kilometer a na sto kilometrov spotrebuje, v kombinovanom cykle, 6,6 litra benzínu. Hodnoty vychádzajú z meraní podľa metodiky WLTP.


Foto: Toyota

Štandardom pre Highlander bude vysoká úroveň bezpečnosti. V rámci balíku Toyota Safety Sense ponúkne prednárazový bezpečnostný systém s aktívnym asistentom riadenia na predchádzanie nárazom, funkciu detekcie chodcov a cyklistov za dňa a aj v noci, adaptívny tempomat s rozoznávaním značiek, či asistenta poloautonómnej jazdy v jazdnom pruhu.

Automobilka na našom trhu ponúkne Highlander už začiatkom roka 2021.


Foto: Toyota

Zdroj: Autobazar.sk
Zdroj foto: Toyota

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Toyota ponúkne nové sedemmiestne SUV, prichádza Highlander