Jedna z najväčších autopožičovní sveta možno skrachuje.

Koronavírus viac či menej ovplyvnil takmer každého nielen na Slovensku, ale aj na svete. Niekto kvôli vírusu stratil prácu, iný si nemohol len nakúpiť to, čo chcel. O pár rokov si však toto obdobie bude rozhodne pamätať každý z nás. Ekonomika začína prežívať náročné obdobie na celom svete, automobilový priemysel nevynímajúc. Mimoriadne zasiahnutý je aj cestovný ruch a s oboma sférami súvisí aj biznis autopožičovní. Jedna z tých najväčších má vážne problémy.

Hertz vám už možno nepožičia

Portál bloomberg.com prišiel s informáciou, že jedna z najväčších autopožičovní na svete má vážne problémy. Ide o spoločnosť Hertz, s ktorou má možno mnoho z vás aj osobné skúsenosti. Dôvody sú zrejmé. Autopožičovne fungujú predovšetkým vďaka cestovnému ruchu a keďže sa nikam necestuje, nikto požičanie auta nevyužíva. No a je logické, že kolos akým je Hertz nie je vlastníkom všetkých svojich vozidiel, musí ich splácať. A spláca ich aj vtedy, keď sú príjmy nulové.

Zdroj: bloomberg.com

Spoločnosť Hertz sa dostala do extrémnych problémov. Jej dlh predstavoval v prepočte až 15,8 miliardy €, čo je extrémna a takmer likvidačná hodnota. Z tejto čiastky predstavujú 3,4 miliardy € firemné pôžičky, až 12,4 miliardy € predstavujú výdaje spojené s pravidelnou obmenou flotily vozidiel. Práve tým sa Hertz snaží bodovať u svojich zákazníkov, v jej vozovom parku sú v podstate samé nové autá. Lenže niečo stoja.

Momentálne je najväčšou nevýhodou firmy Hertz jej veľkosť. 12 400 pobočiek znamená desaťtisíce vozidiel, ktoré treba splácať aj v tomto období. Hertz je v situácií, kedy si najal externú spoločnosť, ktorá sa zaoberá ochranou pred veriteľmi. Bohužiaľ je situácia natoľko vážna, že ak sa Hertz nedočká pomoci od štátu, alebo pochopenia svojich veriteľov, bude nasledovať bankrot. Navyše si len málokto uvedomuje dosah prípadného bankrotu takéhoto kolosu. Ak by napríkad Hertz predal svoju flotilu automobilov, ovplyvnil by tým aj celý trh jazdených vozidiel. Prečo? Pokiaľ by sa na trh dostali tisíce lacných a takmer nejazdených vozdiel, určite by to ovplyvnilo cenu aj ostatných áut. Nuž je to ukážka toho, že ani obrovská spoločnostť nemusí znamenať totálnu istotu a nesmrteľnosť na trhu. Dúfajme však, že to s Hertzom skončí priaznivo.

Zdroj: bloomberg.com

Zdroj foto: bloomberg.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Jedna z najväčších autopožičovní sveta možno skrachuje.