Elektronika v aute tvorí až 40% z jeho ceny!

To, že sú moderné vozidlá elektronikou nabité až k prasknutiu je holý fakt. Doba sa mení a najrôznejšie systémy si vyžadujú hromadu najrôznejších elektronických komponentov. Kilometre káblov, dotykové displeje, najrôznejší jazdní asistenti a desiatky senzorov sú štandardom, ktorý bol ešte pred pár rokmi totálnym sci-fi. Mnoho vodičov na všetky tieto vymoženosti nadáva, pretože čím viac elektroniky, tým väčšia šanca, že sa niečo pokazí. A tieto vychytávky aj niečo stoja a vôbec nie malé peniaze. A teraz už vieme, koľko z hodnoty auta zaplatíte len za elektroniku.

Vývoj nezastavíš

Automobilový priemysel sa za posledné roky vyvíja šialenou rýchlosťou. Pred pár desaťročiami autá slúžili v podstate len k prevozu z miesta A na miesto B. Ak ste takéto auto po 10 rokoch vymenili za nové, stále to bolo v podstate to isté. V dnešnej dobe po 10 rokoch je technologický pokrok priam nemerateľný. Portál motor1.com prišiel s pre niekoho možno šokujúcou informáciou, že až 40% z ceny nového auta tvorí elektronika. Je to pochopiteľné, elektronika v autách pribúda závratnou rýchlosťou.

Zdroj: evelta.com

Zaujímavé je, že napríklad v roku 2004 malo len 25% všetkých vozidiel airbag, dnes je to absolútny štandard. Kontrola stability, ktorá je dnes prakticky bežná v každom aute bola v roku 2004 len v 20% vozidiel. Niečo ako dažďový senzor či parkovací senzor bolo čosi, s čím sa stretli len majitelia tých najluxusnejších automobilov.

Toto všetko sa prejavilo na pomere ceny elektroniky k cene celého auta. V roku 2007 tvorila elektronika len 20% z ceny auta, dnes sme už na 40%! Navyše je predpoklad, že do roku 2030 bude tvoriť elektronika až 45% nadobúdacej ceny automobilu. V dlhodobejšom horizonte bude tento pomer možno ešte vyšší. Ak sa ujme systém autonómnej jazdy, tento pomer bude ešte vyšší v prospech ceny elektroniky. Nuž, asi sa blíži čas, kedy bude v aute v podstate hodnotný len softvér, plechy a sedadlá budú to najlacnejšie.

Zdroj: motor1.com

Zdroj foto: evelta.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Elektronika v aute tvorí až 40% z jeho ceny!