Toyota Hilux bude mať aj protidownsizingový V6 spaľujúci naftu

Svet pick-upov, najmä tých európskych, je trochu zvláštny. Niektorí idú formou downsizingu, niektorí zase zvolili opačné preferencie. Toyota Hilux má už dlhé roky 2,4-litrový štvorvalec, ktorý je aktuálne jedinou pohonnou jednotkou na Slovensku. Celosvetovo je však situácia trochu iná.

Motor s výkonom 110 kW (150 k) je skôr priemerom výkonnosti, ale nová verzia GR má dostať trojliter V6. Popri niektorých trhoch, kde automobilka ponúka štvorlitrový benzínový atmosférický motor s rovnakým počtom valcov aj usporiadaním to bude druhá V6 v ponuke. Nie je však známe, aký by mala mať výkon a automobilka zatiaľ neprezradila ani v ktorých krajinách bude v ponuke. Je totiž veľká pravdepodobnosť, že práve európske emisné normy by mohli dať tomuto agregátu stopku.

Foto: Toyota

Zatiaľ je jasné, že model bude dostupný v prvom rade v Austrálii a podľa dostupných údajov by mal mať výkon viac ako 200 kW (272 k) a krútiaci moment by mala atakovať 650 Nm. Mal by sa tak dostať na úroveň, ktorú v súčasnosti dosahuje 4,5-litrový naftový osemvalec. Oficiálny debut má mať motor v novom Land Cruiseri 300, potom automobilka uvoľní aj informácie pre Hilux. Jeho predstavenie sa trochu posúva kvôli aktuálnej situácii vo svete.

V každom prípade bude šesťvalec dostupný ako GR. To znamená, že bude niečim ako hot-pick-upom. Bude konkurovať Rangeru Raptor, ale bude mať omnoho väčší motor. Takýto agregát mal len Volkswagen Amarok, ktorý sa už nedá kúpiť. GR funguje popri podobne zameranej sekcii TRD. Obe majú na starosti športovejšie verzie jednotlivých modelov.


Foto: Toyota

Obmedzená verzia GR Sport bude mať upravený podvozok a vzhľad karosérie. Reálne sa táto novinka dostane do predaja v priebehu tohto roka a pre rok 2023 má automobilka v pláne novú generáciu tohto auta. Toyota má v pláne ponúknuť pre každý model verziu GR, či TRD. Teda aspoň niekde na svete.

Zdroj: Autobazar.sk
Zdroj foto: Toyota

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Toyota Hilux bude mať aj protidownsizingový V6 spaľujúci naf...