MPV pomaly vymierajú, Buick však predstavil nové

Je faktom, že celosvetovo klesajú predaje vozidiel triedy MPV. Môže za to rozšírenie a obľuba modelov patriacich medzi SUV. Ale niektoré automobilky v ich výrobe a vývoji pokračujú, lebo priestorovo stále nedokážu SUV nahradiť tieto praktické krabice na kolesách. Nový model predstavil aj Buick.

Nový model GL8 Avenir prichádza tesne po rovnomennom koncepte. Zaujímavosťou je, že kým Buick je stále americká značka, tak tento model bude dostupný výhradne v Číne. Jeden z najväčších automobilových trhov na svete na modely MPV nezanevrel a stále je po nich dostatočný dopyt.

Foto: Buick

Od konceptu sa líši detailami, ale samotný základný tvar a základné prvky vyzerajú rovnako. Je to jednopriestorový minivan s dvojicou posuvných dverí na bokoch. Myšlienka je teda rovnaká ako je za SEATom Alhambra.

Predné svetlá sú maticové a využívajú LEDky s automatickým nastavením lúčov. Neoslnia tak vodičov v protismere. Veľká maska má zase rovnaký vzor ako spodná mriežka v nárazníku. Nie je to obyčajná plastová mreža, vzhľadom na luxusný nádych, ktorý by Buick mal mať je lakovaná a má zaujímavejšiu štruktúru.

To najlepšie miesto v aute je vzadu. GL8 Avenir je navrhnutý ako štvormiestne auto. Počet sedadiel je prekvapivý, keďže MPV je naozaj obrovské. V prípade potreby môže zákazník zvoliť aj trochu viac stiesnenú verziu so šiestimi, alebo siedmimi miestami. Oproti konceptu zmizla stredová konzola po celej dĺžke vozidla, zadné sedadlá však nestratili nič na komforte. Ak je štvormiestna konfigurácia, tak sú to skôr kreslá ako sedadlá. Ponúkajú mnohé nastavenia, vyhrievanie, vetranie a masáž. Aktuálne v Európe niečo podobné ponúka iba Mercedes vo svojej triede V za príplatok približne 5 tisíc eur.

Foto: Buick

Vnútro GL8 Avenir bude disponovať 12,3-palcovým dotykovým displejom infotainmentu. Pripojiteľnosť má na svedomí Buick eConnect 3.0, takže fungovať bude aj Apple CarPlay a Android Auto. Ďalší displej je pred vodičom a model bude mať aj veľký head-up displej. Nové MPV ponúkne systém udržiavania v strede pruhu, systém jazdy v zápchach, či detekciu absencie rúk na volante.

Spomenutý Mercedes triedy V bude konkurentom GL8 Avenir aj Číne, ale ešte väčší konkurent bude Lexus LM. Ten má rovnaké usporiadanie, tiež má 4 miesta s maximálnym luxusom na tých vzadu, alebo trochu stiesnenejšiu verziu pre sedem pasažierov. Tento model sa na iné trhy nedostane a zostane exkluzívne čínskou záležitosťou.


Foto: Buick

Zdroj: Autobazar.sk
Zdroj foto: Buick

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / MPV pomaly vymierajú, Buick však predstavil nové