SEAT Alhambra ponuku neopúšťa, ale dokedy?

Svetovými médiami prebehli informácie o tom, že SEAT Alhambra skončí svoje pôsobenie na trhu. Ale to, našťastie, nie je pravda a väčšie rodiny majú možnosť výberu. Keby Alhambra skončí, tak majú možnosť zvoliť buď Ford S-Max/Galaxy, alebo potom až väčšie vozidlá. Volkswagen Sharan je rovnaký ako Alhambra, takže ak skončí jeden, tak aj druhý.

Slovenský importér, Porsche Slovakia, však potvrdil, že Alhambra sa ešte na trhu určitý čas ohreje. V súčasnosti nie je dôvod na ústup z trhu, veď v roku 2019 predal SEAT celkovo 23 700 kusov, čo predstavuje nárast o 6,3 percenta oproti roku 2018. To je celkom šokujúce z viacerých dôvodov. Alhambra už nie je práve najnovším modelom a zároveň celý segment MPV klesá, jeho podiel je stále menší.

Foto: SEAT

Aj napriek tomu, že Alhambra bude pokračovať vo výrobných závodoch, tak jednotlivé trhy môžu  rozhodnúť o jej vypustení z ponuky. Napríklad vo Veľkej Británii sa importér rozhodol nepokračovať v ponuke tohto modelu. Slovensko sa Alhambry nezbaví, bola by to škoda, lebo je na prvom mieste  v predaji MPV.

Reálne automobilka potvrdila, že v takom stave ako je teraz bude pokračovať minimálne do októbra 2020. Následne bude mať iba benzínový motor buď s manuálnou prevodovkou, alebo s automatom DSG so siedmimi stupňami.


Foto: SEAT

Aktuálne ponuka SEATu Alhambra obsahuje dvojlitrový naftový motor s výkonom 130 kW (177 k), sedemstupňovým DSG a pohonom všetkých kolies 4Drive. Nič viac aktuálne nie je v cenníkoch. Avšak toto je dobrá voľba a jej základná cena, ako akčného modelu Family, je od 35 330 eur.  V rámci ceny je aj 6-ročná predĺžená záruka s obmedzením na 150-tisíc kilometrov.

Ak sa naftový motor z ponuky vytratí, tak by sa mohol vrátiť motor 1,4 TSI, ktorý v Alhambre ponúkal 110 kW (150 k). Prípadne koncern siahne po implementovaní novšieho agregátu 1,5 TSI. Alhambre vy však veľa nechýbalo, aby ju automobilka mohla ponúkať aj naďalej. Stačilo by inovovať trochu vzhľad novou maskou chaldiča, použiť LED svetlá z Tarraca a spraviť trochu modernejšiu prístrojovú dosku s infotainmentom z nového Leonu a displejom pred vodičom. Alhambra je jedným z posledných MPV tejto veľkostnej kategórie, stále však stojí za zváženie pre početnejšie rodiny, alebo ako komfortnejšia alternatíva pracovných áut na štýl Peugeotu Rifter, či Volkswagenu Caddy.


Foto: SEAT

Zdroj: Autobazar.sk
Zdroj foto: SEAT

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / SEAT Alhambra ponuku neopúšťa, ale dokedy?