Cupra má prvý vlastný model, je ním Formentor

Automobilka Cupra vznikla odlúčením športovej zložky automobilky SEAT. No a odvtedy mala niekoľko modelov, ale vždy to bola iba preznačená verzia SEATu. Teraz však prichádza s prvým vlastným modelom, ktorý bude mať aj adekvátny výkon.

Ak vás oslovili kombinácie kupé a SUV, tak Ateca nebude to pravé, ale nový Formentor by sa takýmto modelom mohol stať. Vyzerá naozaj dynamicky a aj jeho meno znie drsne. Je pomenovaný podľa skalnatého výbežku španielskeho ostrova Mallorca.

Foto: Cupra

Kým Cupra Ateca má tvar klasického SUV, tak Formentor osloví naozaj dynamickejšie založenú skupinu vodičov, najmä svojim vzhľadom, lebo klesajúca línia okien a výrazná bočná línia dávajú autu ostrejší zjav. Predné svetlá majú Full LED systém, ktorý je podobný tomu akým disponuje nový Leon. Zadná časť je, po vzore modelov SEAT aj spojené svetlá, pričom pás reálne svieti.

Interiér je tiež ostro rezaný a znova je podobný tomu v Leone. Dominantou je displej s uhlopriečkou 12 palcov tróniaci v strednej časti prístrojovej dosky. Aj miesto kruhových prístrojov pred vodičom je displej, ktorý dokáže zobrazovať viac údajov. Veľkosť interiéru naznačuje rázvor 2 680 milimetrov, čo by pre štvoricu priemerne veľkých pasažierov mohlo bez problému stačiť. Pritom stále ostáva batožinový priestor s prijateľným objemom 450 litrov.


Foto: Cupra

Nový informačno-zábavný systém využíva rovnaké princípy ako predstavil nový Leon a ponúkne aj pripojenie Apple CarPlay a Android Auto. Prvé menované má dokonca koncern aj bezdrôtové, takže aj tu je predpoklad využitia technológie. Novinkou bude Exit Assist, ktorý monitoruje cez sledovanie mŕtveho uhla situáciu za vozidlom a upozorní pasažierov na prichádzajúce nebezpečie pri vystupovaní ešte pred otvorením dverí.

Formentor využije tradičné koncernové motory. Prvým z nich bude dvojlitrový štvorvalec s prepĺňaním a výkonom 228 kW (310 k). Má štandardne sedemstupňovú dvojspojkovú prevodovku a pohon všetkých kolies. V ponuke bude aj verzia plug-in hybrid, ktorá bude mať celkovo 180 kW (245 k). Bude to ten istý hybridný systém aký má aj Škoda vo svojom modeli Octavia RS. Tu však bude kombinovaný s pohonom všetkých kolies. Systém pozostáva z 1,4-litrového motora s výkonom 110 kW (150 k) a elektromotora s 85 kW (115 k). Na plné nabitie zvláda hybridný Formentor prejsť až 50 kilometrov, samozrejme podľa testovacieho cyklu WLTP. Hybrid bude mať tiež dvojspojkovú automatickú prevodovku.


Foto: Cupra

Predpoklad je, že Formentor sa na trh dostane v štvrtom štvrťroku 2020, pričom cenovo by mal byť príbuzný svojmu praktickejšiemu bratovi, modelu Cupra Ateca. Tiež bude rozdielna geografická dostupnosť, avšak je jasné, že na Slovensku sa bude predávať.

Zdroj: Autobazar.sk
Zdroj foto: Cupra

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Cupra má prvý vlastný model, je ním Formentor